Gábor, Karina, Ders

Sztálin füle az Ötvenhatosok terén

2014.10.20. 17:00

Programkereső

Különleges tárgyi emlékekkel és interaktív kiállítással várja az érdeklődőket a Nemzeti Múzeum utazó gömbsátra péntekig egy szakrális helyszínen, a Regnum Marianum templom és a Sztálin szobor egykori helyén, az Ötvenhatosok terén.

Időben és térben egyaránt utazásra hívja a látogatókat a Századok Sátra, amely 21. századi látványeszközök segítségével segít közelebb kerülni a történelem egyes eseményeihez, köztük az 1956-os forradalom és szabadságharc történéseihez is. Az óriási félgömbben padló- és mennyezetvetítés, videomapping, infografikai és fátyolvetítés fogadja az érdeklődőket, akik részesei lehetnek például a muhi csatának és a különböző korok divatjába is betekintést nyerhetnek és élőben találkozhatnak a forradalom idején ledöntött Sztálin-szobor bal fülével is.

A Nemzeti Múzeum gömbsátra
A Nemzeti Múzeum gömbsátra

Császtvay Tünde, a Nemzeti Múzeum általános főigazgató-helyettese, a projekt vezetője elmondta: a vándortárlattal minél szélesebb közönségnek szeretnék bemutatni a nemzeti múltat és a műkincseket. Ezzel a "látványshow-val", amelyet igen komoly koncepció alapján dolgoztak ki, azt is szeretnék megmutatni, hogy milyen sokféle módon lehet beszélni a múltról - hangsúlyozta, hozzátéve: a múzeum feladata őrizni az értékeket, emellett azonban folyamatosan meg kell újulnia és új hangokat kell keresnie, hogy bevonzza a látogatókat.

A gömbsátorban található élménymúzeumban a látogatók részleteket olvashatnak a Nemzeti Múzeum alapító okiratából, szimbolikus műtárgyakat tekinthetnek meg, a zenefülkében pedig a magyar nemzet történelméhez és az 1956-os történésekhez kapcsolódó zenedarabokat hallhatnak. Megtapinthatnak egy második világháborús bombát, cserkészfelszerelést próbálhatnak fel és 19. századi textilmintakönyvet is lapozhatnak, valamint megtekerhetik annak a korabeli rádiónak a gombját, amelyen csak egyetlen adót, az 1950-es évekbeli hatalom fórumát lehetett fogni. A 56-os forradalom évfordulójához kapcsolódva a gömbbe betérők találkozhatnak a múzeum korabeli tárgyaival és felvételeivel is.

Látogató a Nemzeti Múzeum gömbsátrában
Látogató a Nemzeti Múzeum gömbsátrában

A Múzeumkörút elnevezésű országjáró múzeumprojekt a Nemzeti Múzeum és tíz vidéki intézményének egységes bemutatkozása, amely az elmúlt időszakban Esztergomban, a fővárosi Sziget fesztiválon, Miskolcon és Szegeden is megjelent. A projekt célja, hogy az általános és középiskolások minél jobban megismerjék a Nemzeti Múzeumot és a hozzá tartozó társintézményeket, valamint kedvet kapjanak és fel is keressék majd azokat. A szervezők számára kiemelten fontos a hátrányos sorsú gyermekek tudáshoz juttatása.

A Fidelio érdeklődésére Császtvay Tünde elárulta, a jelenleg is tartó Múzeumok Őszi Fesztiváljának részeként több programmal is várják az érdeklődőket a Nemzeti Múzeumban, köztük biztonságtechnikai túrával, a látogatók elől elzárt tereket is megmutató bejárással, valamit élő interpretáció, amelynek segítségével különböző korok hangulatával ismerkedhetünk meg.