Gábor, Karina, Ders

Felbőszítette a párizsiakat egy köztéri műalkotás

2014.10.21. 14:45

Programkereső

Francois Hollande francia elnök vette védelmébe egy amerikai művész ellenérzéseket kiváltó alkotását, miután a 24 méteres művet megrongálták a párizsi Vendome téren.

"Franciaország mindig is a művészek oldalán állt, ahogy én is Paul McCarthy oldalán állok, akinek munkásságát végül is bemocskolták" - mondta a francia köztársasági elnök október 20-án a Louis Vuitton Alapítvány székházának avatóünnepségén. "A művészek munkáját mindig tiszteletben kell tartanunk" - tette hozzá. "Franciaország mindig is készen állt befogadni a világ minden tájáról érkező művészeket és alkotókat. Franciaország többé nem ugyanaz, ha magába roskad, ha a tudatlanság és az intolerancia gyötri" - fogalmazott Hollande.

Paul McCarthy A fa című alkotása Párizsban
Paul McCarthy A fa című alkotása Párizsban

A fa című felfújható hatalmas zöld alkotást múlt csütörtökön állították fel az elegáns Vendome téren, a francia főváros belvárosában, a világ egyik legjelentősebb kortárs képzőművészeti vásárának, a FIAC-nak a Falakon kívül címmel szerdán megnyíló köztéri kiállítása keretében. A Le Printemps francais (Francia tavasz) nevű konzervatív mozgalom a közösségi oldalakon azonnal felháborodását fejezte ki a mű miatt. A fa című alkotást a művész saját bevallása szerint mindenki saját ízlése szerint értelmezheti karácsonyfaként és szexuális játékszerként is.

Miután a művet szombatra virradó éjjel ismeretlenek megrongálták, a művész úgy döntött: lemond az eredetileg november elejéig tervezett köztéri kortárs kiállításon való részvételről. A provokatív műveiről ismert 69 éves képzőművész egyébként egy ismeretlen járókelő megtámadta és megpofozta, amikor a művét felállította a téren. McCarthy, akinek művei rendszeresen vitát váltanak ki, azzal indokolta a visszalépést, hogy "nem kíván ilyen jellegű konfrontációkba és fizikai erőszakba keveredni, illetve veszélyes helyzeteknek kitenni a művét".