Sándor, Ede

November, a fotó hónapja

2014.10.29. 16:30

Programkereső

Idén tizedik alkalommal rendezik meg a Fotóhónap Fesztivált. A rendezvénysorozathoz immár hagyományosan számos budapesti és vidéki intézmény is csatlakozik kiállításaival. A fesztivál keretében több mint 50 kiállítás valósul meg.

A fesztivál célja, hogy rámutasson a fotográfia tartalmi és eszközbeli sokszínűségére és népszerűsítse azt a vizuális művészetek iránt érdeklődő nagyközönség körében. A több európai nagyvárosban egyidejűleg megvalósuló programok elsősorban a kortárs fotográfiai törekvésekre irányítják a figyelmet.

Georges Salameh
Georges Salameh

A Fotóhónap2014 eseményeinek központi tematikája a történelmi emlékezet problematikáját vizsgálja. A magyarországi rendezvényeket emiatt az archívumhasználat köré rendezik, amely a tágan értelmezett történelmi dokumentumok, írásos, tárgyi, hang és egyéb emlékek használatának és újraértelmezésének lehetőségeit vizsgálja a kortárs fotóművészet alkotásainak tükrében.

A Fotóhónap programjaiban a tervezett tematikához kapcsolódó nagyszabású, csoportos tárlat, valamint kisebb léptékű, kiállítások láthatók, és mellettük beszélgetések , az értelmezést elmélyítő kísérő rendezvények szerveződnek.

Gerhes Gábor - Memorylab
Gerhes Gábor - Memorylab

A MemoryLab - Photography Challenges History kiállítás a történelmi emlékezet működési mechanizmusának feltárására törekszik. A 2014. november 14. és 2015. január 12. között a Budapest Galéria Lajos utcai kiállítóházában látogatható tárlat nem titkolt célja, hogy felhívja a figyelmet a világban tapasztalható erőszakra és morális válságra, amelynek gyökerei az eltérő és eltérően értelmezett történelmi tapasztalatban keresendők.

A Fotóhónap egyik kiemelt kiállítása a Retracings - Archívum használat a kortárs fotográfiában, amely ugyancsak a Budapest Galéria Lajos utcai kiállítóházában látható 2014. november 14. és 2015. január 12. között. A tárlat célja, hogy a kortárs magyar művészeket kutatásra inspirálja, s az általuk választott írásos, tárgyi, zenei dokumentumok felhasználásával új művet hozzanak létre, amely átértelmezi, új nézőpontból szemléli és kritikailag magyarázza az adott korból választott dokumentumot.

A finnországi Backlight fotófesztivált Tamperében rendezik meg kétévente , amely az ország, és egyben Észak-Európa legnagyobb fotofesztiválja. Idén a MOME Fotó szakának diákja és tanárai a meghívott vedégei a fesztiválnak. A Fotóhónap és a MOME együttműködésének keretében cserekiállításként finn alkotások érkeznek a budapesti fotófesztiválra a FUGA-ba. Perttu Saksa fotográfus október 29. és november 21. között megtekinthető, Echo című sorozata az archívumok közül a természettudományos gyűjtemények felé fordítja a figyelmet.

Echo Press 2012
Echo Press 2012

A Magyar Fotográfiai Múzeum kiállítása a Kossuth-díjas Féner Tamás talán legismertebb képsorozata az ...és beszéld el fiadnak... címet viseli, amely képanyag először a Néprajzi Múzeumban volt látható 1983-ban. A Magyar Fotográfiai Múzeum a zsidó kulturális év keretén belül ezt a mára legendássá vált kiállítást ismétli meg, amelyen nem csak a már Európa-szerte ismerté vált sorozat képeit mutatja be, hanem az alkotóval egyeztetett módon az új portrésorozatiból is, amelyek vállaltan izraelita személyekről készültek.

A további programokról a Fotóhónap Fesztivál honlapján tájékozódhat.