Benedek

Bezár a kasseli Grimm Múzeum

2014.10.30. 12:10

Programkereső

Bezár az 55 éve működő Grimm Testvérek Múzeuma a németországi Kasselben, ám fél évvel később megnyílik a mesegyűjtő és nyelvész Grimm-fivérek munkásságával foglalkozó új múzeum a Hessen tartományi városban.

Péntekig még a kasseli Palais Bellevue-ben láthatják az érdeklődők a Wilhelm (1786-1859) és Jakob Grimm (1785-1863) életével és munkájával foglalkozó múzeumi gyűjteményt, ezt követően azonban bezárja kapuit az intézmény. A Grimmwelt (Grimmvilág) névre keresztelt új épület 2015 nyarán nyílik meg a Weinbergben, Kassel egyik várostörténeti és földrajzi szempontból kiemelkedő belvárosi zöld területén. A következő hónapokban átnézik és szükség esetén restaurálják a kiállítási tárgyakat - mondta el Susanne Völker, a Grimmwelt projektvezetője.

A kasseli Grimm-múzeum
A kasseli Grimm-múzeum

A tervek szerint 1600 négyzetméteres kiállító-területtel rendelkező intézmény a mesegyűjtés mellett a Grimm-fivérek nyelvkutató munkájára helyezi a hangsúlyt. Az egyik fő cél, hogy az eddigi látogatószám megháromszorozódjon - mondta el Dorothée Rhiemeier, a kasseli kulturális hivatal vezetője. A Grimmwelt felépítése és kialakítása 20 millió euróba (mintegy hatmilliárd forintba) kerül. "Idő és költségvetés tekintetében terv szerint haladunk" - hangsúlyozta Völker.

Az új kiállítótér megnyitásáig az átmeneti időben a jelenlegi múzeum földszintjén kiállított Baustelle Grimm (Grimm-építkezés) című tárlat látogatói bepillantást nyerhetnek a Grimmwelt terveibe, az új múzeumépület tereinek kialakításába. A mesegyűjtő és nyelvkutató Jacob és Wilhelm Grimm 1798 és 1841 között - megszakításokkal - Kasselben élt és dolgozott. Már életükben sok nyelvre átültették történeteiket: 1816-ban dánul, 1823-ban angolul, 1824-ben franciául, majd 1862-ben oroszul jelentek meg gyermekmeséik. Az első japán fordítás 1887-ben, a kínai 1903-ban készült el. Magyarul 1861-ben látott napvilágot az első Grimm-mesetár.

Grimmwelt
Grimmwelt

A Grimm-fivérek Kasselben kezdtek hozzá fő művük, a Német szótár és a Német nyelvtan megírásához, ezek mellett jog- és kultúrtörténeti kutatásaik is nagy jelentőséggel bírnak. A Grimmwelt értékes eredeti dokumentumok bemutatásával, interaktív tárlatokkal mutatja be Wilhelm és Jacob életét, munkáját és örökségét.