Gertrúd, Patrik

Rembrandt és Vermeer remekművei Budapesten

2014.10.30. 16:45

Programkereső

Az európai kultúra egyik virágkorát, a 17. századi holland művészet időszakát mutatja be a Szépművészeti Múzeum nagyszabású kiállítása. Az október 31-től látogatható tárlat a kor legnagyobb mestere, Rembrandt köré épül.

Soha még ilyen átfogó, az 1600-as évek holland művészetét bemutató kiállítást nem láthatott a hazai közönség. A csaknem száz festő több mint százhetvennyolc alkotását felvonultató kiállításon a múzeum gazdag holland gyűjteménye mellett több mint ötven magán- és közgyűjteményből érkeztek alkotások. Rembrandttól húsz festményt sikerült Budapestre hozni, a 37 darabos Vermeer-életműből pedig három munka érkezett a Szépművészetibe, pedig a delfti mesternek eddig soha egyetlen munkája sem járt Magyarországon - mondta el Baán László főigazgató.

Rembrandt és a holland arany évszázad című kiállítás a Szépművészetiben
Rembrandt és a holland arany évszázad című kiállítás a Szépművészetiben

Ember Ildikó és Tátrai Júlia kurátorok a kor holland festészetének rendkívüli gazdagságáról szólva elmondták: egy ennyire sokszínű anyagot nehéz egyetlen vezérfonal mentén bemutatni. A kiállítás hét fontosabb szekcióra tagolódik. Elsőként a történelmi háttér kerül bemutatásra, a második rész a portréfestészetet mutatja be, a harmadik téma a bőség, az élvezetek változatos képeit foglalja magába, a negyedik szekció a vallásra fókuszál. Az ötödik szekció Rembrandttal és a kortársakra gyakorolt hatásával foglalkozik, a hatodik részben a holland művészek számára oly fontos téma, a városi élet jelenik meg, végül a tárlat a tájképekkel zárul, mely fontos és jelentős része a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének.

Az Iparművészeti Múzeumból érkező korabeli bútorok, használati tárgyak, illetve a Széchényi Könyvtárból érkező térképek, atlaszok, földgömbök teszik a tárlatot még izgalmassá.