Klaudia

Munkácsy-kiállítás Ázsia legnagyobb múzeumában

2014.11.03. 15:00

Programkereső

A Sanghajban megnyílt Munkácsy és kora című tárlatot bemutató múzeumot hetetne közel negyvenötezren látzogatják.

A kiállítás alapvetően Munkácsy munkásságára koncentrál, mintegy harmincöt festmény a mester életművét reprezentálja, de Paál Lászlónak, Szinyei Merse Pálnak és a realista festészeti tradíciókat követő magyar festőknek, továbbá a szolnoki művésztelep és a nagybányai művésztelep alkotóinak is szerepelnek képei a tárlaton.

Munkácsy Mihály: Siarlomház
Munkácsy Mihály: Siarlomház

A nagyszabású kiállítást Kína és Ázsia legnagyobb múzeumában, a sanghaji China Art Museumban rendezték meg, amelynek ez idén a legnagyobb időszaki kiállítása. A tárlatra a Magyar Nemzeti Galériából és Pákh Imre magángyűjteményéből érkeztek művek Sanghajba. A kiállítás négyéves előkészítő munka eredményeként valósult meg. A sanghaji szépművészeti múzeum korábbi vezetője, Li Lej ragaszkodott ahhoz, hogy Sanghajba hozza a Munkácsy-válogatást, amely az eddigi legszínvonalasabb magyar képzőművészeti megjelenés lett az országban - mondta el Révész Ágota, a sanghaji magyar főkonzulátus korábbi kulturális és oktatási szakdiplomatája.

Révész Ágota szerint az idősebb kínai művészgeneráció jól ismeri Munkácsyt, ugyanis a festőművész-hallgatók számára a tananyag része volt, a társadalmilag érzékeny, drámai festészetet többek között Munkácsy művei alapján tanulták. Várhatóan sokan tekintik majd meg a tárlatot, a múzeumot hétköznapokon 7-8 ezren, hétvégenként átlagosan naponta 10 ezren látogatják. A január 28-ig látogatható kiállítás Sanghaj után Pekingbe, majd Moszkvába utazik tovább.