Eleonóra

Akcióművészet a Ludwig Múzeumban

2014.11.04. 16:04

Programkereső

November 8-án Tolvaly Ernő akcióművészetének parafrázisaként Gyenis Tibor és Koronczi Endre adja elő saját performanszát a Ludwig Múzeum kiállításának megnyitóján.

A kiállítás Tolvaly Ernő művészetét dolgozza fel, különös tekintettel a hetvenes évek második felében létrehozott akció-objektekre és perormanszokra. Ezek egyrészt önálló művek, másrészt felfoghatók a későbbi festészeti tevékenységének elméleti kiindulópontjaiként is, mert az akciók során Tolvaly a művészet, a látás és a befogadás alapkérdéseit vizsgálta, melyeket aztán tovább boncolt a nagyméretű olaj-vászon festményeken. A kiállításban több akciójának dokumentációja és rekonstruált művek is láthatóak.

Tolvaly Ernő - TV-rajz akció 2
Tolvaly Ernő - TV-rajz akció 2

Gyenis Tibor és Koronczi Endre ezen a megnyitón egy másik performansszal dolgozza fel Tolvaly Ernő 1976-os, Mit csinál "Gilbert és George" ha nem élő szobor című akcióját.  Az akció lényege a következő volt: egy reggel Tolvaly a Rózsa Presszóban ivott egy kávét, amiről fotó is készült. Pár perccel később folytatta ezt, immár nem művészetként, hanem hétköznapi tevékenységként, erről készült a második fotó. A két fényképen szinte ugyanaz látható. Tolvaly célja az volt, hogy a valósággal szoros kapcsolatban lévő művet hozzon létre, ahogy az inspiráció forrásként említhető brit Gilbert & George művészpáros is, akik tevékenységükkel a képzőművészeti világ határainak szélesítését célozták meg.

Tolvaly Ernő performansza
Tolvaly Ernő performansza

Az alteregókkal és egy operatőrrel végrehajtott akcióban Gyenis és Koronczi nagyon egyszerű, Tolvaly Ernőre jellemző minimalista történetet valósít meg: semmi színpadiasság, inkább a hétköznapiság és a rejtőzködésre irányuló vágy jelenik meg a történetben. A performansz után Lengyel Andrással beszélget Medvedt Yvette a Tolvaly-életmű ide vonatkozó kérdéseiről.