József, Bánk

Bámuljuk a Holdat!

2014.11.04. 12:30

Programkereső

Holdnéző ünnepséget tartanak a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Múzeumban november 6-án 18 és 19 órakor az intézmény Kína-tematikájú kiállításához kapcsolódóan.

A Hopp Múzeum 1987 óta először rendez nagyszabású kínai témájú kiállítást. Jelen tárlat a múzeum közel nyolcezer darabos kínai gyűjteményéből kínál reprezentatív válogatást. A kiállítás a kínai művészet meghatározó anyagainak ötezer éves használatát tekinti át. A tárlat célja úgy megmutatni Kína művészetét, ahogy maguk a kínaiak gondolnak rá. A belépőket - csakúgy, mint egy hagyományos kínai otthonban - házi szentély fogadja, amelyben egy 19. századi császári okmányt helyeztek el. A kiállítás olyan kiemelkedő jelentőségű kínai tárgyalkotó anyagokat mutat be, mint a legértékesebbnek tartott jáde.

Múzeumok éjszakája 2014 Kerti party a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Müvészeti Múzeumban
Múzeumok éjszakája 2014 Kerti party a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Müvészeti Múzeumban

A kínai földművesek eredetileg az aratás befejezését ünnepelték a Holdünnepen. Ez az egyik legfontosabb alkalom, amikor a kínai családok összegyűlnek, hogy együtt csodálják a holdfényes éjszakai égboltot. Ilyenkor lampionokat gyújtanak, füstölőt égetnek, asztalukról és egyéb finomságok mellett nem hiányozhat a holdsütemény.

November 6-án, teliholdkor a Hopp Múzeum is megidézi ennek az ünnepnek a hangulatát két tárlatvezetés keretében. A szépség szíve - Ötezer év kínai remekművei című kiállításon a Hold szerepét kiemelő tárlatvezetéseket Dr. Fajcsák Györgyi, a kiállítás kurátora tartja. Az első séta a kiállító térben 18 órakor, a második 19 órakor indul.

"Felemelem fejem és bámulom a ragyogó holdat" (Li Bai)

A programok végén - derült idő esetén - az érdeklődők távcsővel figyelhetik meg a teliholdat a múzeum kertjéből, és további érdekességeket hallhatnak a Magyar Csillagászati Egyesület képviselőjétől.

A múzeum a részvételi szándékot a hopprogram@hoppmuseum.hu címen kéri jelezni.