Bernadett

Új főigazgató az Iparművészeti Múzeum élén

2014.11.10. 16:20

Programkereső

Cselovszki Zoltánt bízta meg az Iparművészeti Múzeum főigazgatói teendőinek ellátásával az emberi erőforrások minisztere.

Az új főigazgató a megbízatást hétfőn vette át Cseri Miklóstól, a tárca kultúráért felelős helyettes államtitkárától. Cselovszki Zoltán építész augusztus közepéig a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ vezetője volt. Az Iparművészeti Múzeum főigazgatói posztjáról január végén mondott le március 25-i hatállyal az addigi vezető, Takács Imre, mert nem értett egyet a "tudomására jutott kormányzati szándékokkal", például az Esterházy-kincstár kiragadásával az Iparművészeti Múzeum gyűjteményi egységéből, valamint a kelet-ázsiai gyűjtemény Szépművészeti Múzeumba történt áthelyezésével. Az intézmény főigazgatói posztjára kiírták a pályázatot, amelyre nem jelentkezett senki, így az eredménytelenül zárult.

Cselovszki Zoltán (Fotó: Építészfórum.hu)
Cselovszki Zoltán (Fotó: Építészfórum.hu)

Közben az emberi erőforrások minisztere májusban megbízta Baán Lászlót, hogy a Liget Budapest projekt előkészítésével kapcsolatos feladatok ellátása mellett miniszteri biztosként dolgozza ki egy Ázsiai Művészeti Központ fejlesztési koncepcióját, valamint irányítsa az Iparművészeti Múzeum szakmai, szervezeti és működési megújítását.

Arról, hogy várhatóan Cselovszki Zoltán vezetheti az Iparművészeti Múzeumot, a múlt héten adott hírt a magyarnarancs.hu portál. A cikkben valószínűsítették, hogy mivel az építész Cselovszki Zoltánnak nincs meg a megfelelő végzettsége, hosszú távon megbízott vezetőként irányítja majd a közgyűjteményt. Ez idő alatt elvégzi a múzeumigazgatók számára előírt vezetői tanfolyamot és az elképzelések szerint az intézmény alapítói okiratát is módosítják - írta a portál.