Márk

A világ múmiái a Magyar Természettudományi Múzeumban

2014.11.19. 16:40

Programkereső

Múmiák sivatagból és mocsarakból, kriptákból és temetőkből, balzsamozva, füstölve, kiszárítva, aranyozva. A Múmiavilág című kiállításban rejtelmes és olykor szívszorító történetek bontakoznak ki a tudomány segítségével.

A Múmiavilág című kiállításban a tudomány segítségével derül fény huszonnyolc emberi múmia személyes történetére, életére, szokásaira, a letűnt kultúrák hagyományaira. Keletkezésük módja, helye, ideje rendkívül sokféle, ezért szinte nincs két egyforma közöttük.

A Wari (huari) kultúrából származó múmiabatyuról a CT vizsgálatok derítették ki, hogy egy csecsemő múmiáját rejti. A színes kis batyu külső rétegeit négy fémtűvel és öt kagylóval fogták össze, benne pedig egy védő amulettet találtak a kutatók, amit a szülők adhattak a gyermeküknek a túlvilági életre.

A múmiabatyu röntgenképe
A múmiabatyu röntgenképe
Wari (huari) múmiabatyu Peruból
Wari (huari) múmiabatyu Peruból

A váci Fehérek templomának kriptájából 1994-ben a csaknem kétszáz éve bolygatatlan koporsókból kétszázhatvanöt egyén maradványai kerültek elő. A kripta egyedülálló mikroklímája és a temetkezés módja természetes úton konzerválta a kriptába temetetteket. Ezek közül a világon egyedülálló leletek közül a kiállításban is bemutatunk néhányat. 

A gyermekszülésben elhunyt Borsodi Terézia (1768–1794), karjában újszülött fiúgyermekével
A gyermekszülésben elhunyt Borsodi Terézia (1768–1794), karjában újszülött fiúgyermekével

A kiállítás szenzációja a szentként is tisztelt buddhista szerzetes önmumifikált testemléke. Az ereklyeszobor egy 1100 körül élt, 30-40 éves buddhista szerzetes múmiáját rejti. A több éven át tartó önmumifikálással létrejött, kiszáradt testet agyaggal fedték be, védő lakkréteggel vonták be, majd bearanyozták.

Az olykor meghökkentő és elgondolkoztató látványon kívül a látogatók arra is lehetőséget kapnak, hogy megismerkedjenek az antropológiai kutatás eszközeivel. A kiállításban felépített laboratóriumban egy vizsgálati protokollt (a nem és a kor meghatározása) követve saját maguk is megvizsgálhatják az itt elhelyezett maradványokat.

A kiállítás kedd kivételével minden nap nyitva tart.

Csütörtökönként este 6-tól 8-ig változatos programokkal, izgalmas kalandokkal, tárlatvezetésekkel várja a múzeum az érdeklődőket.

A kiállítást eddig 1,7 millió ember látta Európában és Amerikában. Az itt látható múmiák egy rövid nyugat-európai turné után visszakerülnek az anyaintézmények (Reiss-Engelhorn-Museen, Drents Museum, Naturhistorisches Museum Basel, Roemer- und Pelizaeus-Museum, Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg, Deutsches Museum) raktáraiba, és nagy valószínűséggel együtt többé nem lesznek láthatók.