Mátyás

Keresztmetszet a Matéria munkáiból

2014.11.19. 15:50

Programkereső

A Matéria művészeti társaság tagjainak alkotásaiból nyílik reprezentatív kiállítás november 21-én a szegedi Reök-palotában.

Nátyi Róbert, a kiállítóhely művészeti vezetője a tárlat anyagát bemutató november 18-ai sajtóbejáráson elmondta, 2008-ban négy képzőművész fejében fogant meg a Matéria Művészeti Társaság alapításának gondolata, azóta a csoport tizennégy főre bővült. Alkotói identitásukat összeköti az, hogy mindannyian az anyagközpontú felfogást képviselik művészetükben.

REÖK
REÖK

Stílusukat leginkább a 40-es, 50-es évek amerikai absztrakt expresszionizmusa vagy az európai informer művészet modernizált változataként lehetne meghatározni. Gondolataik kifejezésére az anyag, a matéria segítségével találják meg a formát, úgy nyúlnak a táblakép műfajához, hogy homok, gipsz, plexi, üveg vagy más eszközök használatával a képet a síkból a térbe viszik át. A csoport alkotói Bartl József, Birkás István, Dréher János, Gáll Ádám, Kis-Tóth Ferenc, Kovács László, M. Novák András, Serényi H. Zsigmond, Baksai József, Haraszty István, Jovánovics György, Szikora Tamás, Tölg-Molnár Zoltán, Záborszky Gábor és Paizs László rendszeres résztvevői a Szegeden rendezett országos kiállításoknak, többen közülük a Táblaképfestészeti Biennále vagy a Nyári Tárlat díjazottai között is voltak.

A Reök-palota emeletén látható tárlaton mintegy hatvan alkotás ad keresztmetszetet a csoport munkájáról. A nyitó teremben valamennyi alkotó egy-egy műve látható, a további helyiségekben pedig tematikusan sorakoznak a művészek munkáinak legjavából kiválogatott képek.