Júlia, Rita

Országos szakmúzeum lett a Hopp Ferenc Múzeum

2014.11.20. 14:21

Programkereső

Országos szakmúzeumi státuszt kapott a nevében is megújult Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, az Andrássy úti intézmény így novembertől - a fenntartó Szépművészeti Múzeum kezdeményezése alapján - nagyobb szakmai önállósággal és tudományos mozgástérrel működhet.

A Hopp Ferenc Múzeum eddig közérdekű muzeális gyűjteményként működött, a kultúráért felelős minisztérium döntésének köszönhetően azonban mostantól önállóan folytathat hazai és nemzetközi tudományos munkát Magyarország egyetlen, kizárólag az ázsiai művészetek bemutatására szakosodott múzeuma. Az intézmény Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum néven március 1-jei hatállyal került vissza az Iparművészeti Múzeum irányítása alól a Szépművészeti Múzeum felügyelete alá. Az azóta eltelt időszakban a múzeum látványos megújuláson ment keresztül: hosszú idő után márciustól újra teljes nyitva tartással várja a látogatókat, megújultak a kiállítóterek, és jelentős előrehaladás történt az egyedülálló, orientális hangulatú múzeumi kert felújításában is.

Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai  Művészeti Múzeum
Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum

Megnyílt továbbá a látogatók előtt a múzeum könyvtára, amely a jelentősen megnövekedett költségvetésnek köszönhetően újra tudja gyarapítani a gyűjteményét, valamint új restaurátorműhelyeket is kialakítottak az épületben. A http://www.hoppmuseum.hu címen elindult az intézmény saját honlapja, ahol naprakész információkat olvashatnak a látogatók a múzeumról, amely megjelent immár a közösségi médiában is. Mindezek mellett a megnövekedett dolgozói létszámnak köszönhetően a múzeum komoly hangsúlyt fordíthat a közönség és a szakmai programok szervezésére, gyűjteményei, kiállításai, múzeumpedagógiai programjai népszerűsítésére.

A Hopp Ferenc Múzeumban októberben nyílt meg a Szépség szíve című kiállítás, amely a múzeum csaknem 8000 darabos kínai gyűjteményéből kínál reprezentatív válogatást, bemutatva a kínai jáde-, porcelán- és lakktárgyak, festmények mellett nemcsak a kiállított darabok jelképrendszerét, rituális vagy világi használatát és készítéstechnikáját, hanem a művek létrehozásának eszmei hátterét is. November 22-én 15 órától a kiállításban Asztalos Zoltán restaurátor és Fajcsák Györgyi kurátor a kínai lakktárgyak készítésének technikáit és restaurálásuk rejtelmeit ismertetik meg a látogatókkal, akik - ha regisztráltak a hopprogram@hoppmuseum.hu címen - a különleges tárlatvezetés során kézbe vehetik a lakk faragásához használt szerszámokat, és többet tudhatnak meg a restaurálásnál alkalmazott műveletekről, keleti nyersanyagokról, így a titokzatos urushi-lakkról is.

Jövő év márciusában az Indológus indián - Baktay Ervin emlékezete címmel nyílik nagyszabású tárlat az Andrássy úti intézményben. A múzeum folytatja a  hagyományos ázsiai művészeti témákat és a kortárs művészeti alkotásokat egymás mellett bemutató kiállítás-sorozatát is. 2015 őszén Japán időutazás Genji herceg nyomában című kiállításán a kortárs fotográfiát és a társművészeteket (színház, irodalom) mutatja be együtt a hagyományos japán művészet anyagaival, 2016 elején pedig a délkelet-ázsiai textileket és ékszereket bemutató tárlaton kortárs magyar iparművészek munkái lesznek láthatók az ázsiai tárgyak mellett.