Júlia, Rita

A látogatók közel fele diák volt a Velencei Biennálén

2014.11.24. 10:05

Programkereső

Hat hónap alatt 228 ezren látogattak ki a vasárnap zárult 14. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennáléra, amelyen 65 nemzet vett részt kiállítóként.

A Fundamentals (alapelemek) címet viselő idei építészeti seregszemle, melynek kurátora a holland Rem Koolhaas volt, a június 7-i megnyitó előtti szakmai napokon további 12 214 látogatót vonzott, és ezzel jelenősen felülmúlta az előző építészeti biennále látogatottságát: 2012-ben - igaz, három hónap alatt - 178 ezren tekintették meg a rendezvényt, míg a szakmai napokon 10 408 főt regisztráltak.

Paolo Baratta, a Velencei Biennále elnöke szerint a látogatók 45 százaléka diák volt, közülük csaknem minden második szervezett csoportban érkezett a biennáléra, köszönhetően a számos ifjúsági és múzeumpedagógiai programnak, valamint a világ 120 építészeti egyetemével megkötött együttműködési megállapodásnak.

Velencei Biennálé (a Biennálé-kertek bejárata) - forrás: Wikipédia
Velencei Biennálé (a Biennálé-kertek bejárata) - forrás: Wikipédia

A seregszemlén 65 ország vett részt kiállítóként, közülük 10 - Costa Rica, Dominikai Köztársaság, Egyesült Arab Emirátusok, Indonézia, Elefántcsontpart, Kenya, Marokkó, Mozambik, Új-Zéland és Törökország - első alkalommal. 28 nemzet - köztük Magyarország is - a Giardini park történelmi pavilonjaiban, 27 ország az Arsenale csarnokaiban, további 10 nemzet pedig más velencei helyszíneken állított ki. A biennáléhoz 22 kísérőprogram is kapcsolódott, ilyen volt Berszán Zsolt Decomposition című kiállítása a Bucintoro Királyi Evezős Klubban.

A magyar pavilonban idén Jakab Csaba és Márton László Attila Építés/Building című projektjével találkozhattak a látogatók.