Eszter, Eliza

Tiltakozás a Velencei Biennale nemzeti biztosa ellen

2014.11.24. 14:26

Programkereső

Hazai művészeti szakemberek lemondásra szólították fel a 2015-ös magyar részvételért felelős nemzeti biztost, Balatoni Monikát. Amíg ez nem történik meg, bojkottra szólítják fel a szakmát - számolt be róla az artPortal.

A 2015-ös Velencei Képzőművészeti Biennále magyar kiállítására vonatkozó bojkottfelhívást Bálint Anna kritikus, kurátor és Kertész László művészettörténész, kurátor, a megszüntetett Képzőművészeti Lektorátus korábbi vezetője tette közzé. Mint írják, a művészeti színtér "meglepetéssel és egyben felháborodással értesült róla, hogy a felelős miniszter az 56. Velencei Biennále nemzeti biztosának - a biennálék egy híján 100 éves története során eddig példátlan módon - megfelelő szakmai kompetenciákkal nem rendelkező személyt nevezett ki" - idézi a petíciót az artPortal.

Balatoni Monika
Balatoni Monika

Az 56. Velencei Képzőművészeti Biennále 2015. május 9-én kezdődik. A minisztérium november elején nevezte ki a magyar részvételéért felelős nemzeti biztosnak Balatoni Monikát, a külügyminisztérium addigi munkatársát, aki Gulyás Gábort váltotta a poszton. A petíció megfogalmazói szerint az új nemzeti biztos" már első - a velencei központi kiállítás és a kortárs képzőművészet szellemiségéhez méltatlan - nyilvános szerepléseivel és az idei felhíváshoz csatolt bevezetőjével kínos kontextust teremtett a magyar részvétel számára."

"Elkerülhetetlennek tartjuk" - folytatják -", hogy a felelős miniszter a feladatra megfelelő felkészültségű személyt nevezzen ki. (...) Balatoni Monika megbízatásának visszavonásáig és egyidejűleg a megfelelő kompetenciákkal rendelkező személy nemzeti biztossá való kinevezéséig bojkottáljuk a velencei biennále pályázatát, és a velencei nemzetközi kiállításon való hivatalos részvételt."

A független kurátorok Balatoni Monikához intézett nyílt levelükben írják: "Tapasztalatból tudjuk, hogy az értetlen munkatársakkal való együttműködés igencsak megnehezíti, sőt lehetetlenné teszi a munkát - elég az Ön felhívását angolra fordítani és közzétenni ahhoz, hogy a magyar pavilon leendő kiállítását nevetségessé tegyék -, ezért kérem, hogy a biennále biztosi megbízásáról mondjon le, és járjon közben azért, hogy a biennále pályáztatását és lebonyolítását sürgősen bízzák szakemberre."

Az 56. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennále magyar pavilonjában rendezendő kiállítás pályázatát november 10-én írták ki, melynek eredményhirdetése 2015. január 7-én várható.