Aladár, Álmos

Eladó a világhírű magyar festmény

2014.12.08. 16:16

Programkereső

A Virág Judit Galéria december 13-ai Téli aukcióján Berény Róbert kalandos életű festménye, az Alvó nő fekete vázával is gazdára találhat a Budapest Kongresszus Központban.

December 13-án tartja Téli aukcióját a Virág Judit Galéria és Aukciósház. A Budapest Kongresszusi Központban megrendezendő árverésen a 19. és 20. századi magyar festészet műveit is, köztük Berény Róbert kilenc évtizedig elveszettnek hitt, Alvó nő fekete vázával című festményét is meg lehet majd vásárolni.

Alvó nő fekete vázával (Forrás: Virág Judit galéria)
Alvó nő fekete vázával (Forrás: Virág Judit galéria)

A kalandos életű festmény előkerülésének híre november végén járta be a világsajtót: Barki Gergely művészettörténész 2009 karácsonyán a Stuart Little, kisegér című filmet nézte gyermekével a tévében, amikor a díszletben feltűnt neki a kép. Kiderült, hogy az értékes alkotást egy pasadenai kereskedésben vásárolták a készítők a filmhez, majd a Berény-kép egy szappanoperában is "szerepelt", mielőtt a szakembernek sikerült beazonosítania, és öt évnyi munkával hazahoznia. A kép Berény Róbert (1888-1953) második feleségét, Breuer Etát ábrázolja, 1927-1928 fordulóján készülhetett, és a Nyolcak tagja egyik főművének számít.

Az aukcióhoz kapcsolódó kiállítás december 12-ig tekinthető meg a Virág Judit Galériában, a katalógusok itt érhető el.