Benedek

Egy kiállítás, amiért érdemes lesz Füredre utazni

2014.12.09. 10:13

Programkereső

Pablo Picasso rajzaiból és Jean Cocteau költő, filmrendező fotóiból nyílik kiállítás 2015 márciusában Balatonfüreden, a Vaszary Galériában.

A kiállítás kurátora, Orosz Márton szerint a klasszikus avantgárd néhány legendás alakjának - köztük Pablo Picassonak - együtt töltött pillanatait eleveníti föl az a 29 fénykép, melyet Jean Cocteau francia költő és filmrendező készített az első világháború idején a spanyol festőóriásról és barátairól.

Pablo Picasso
Pablo Picasso

A képeken feltűnik a művészvilág több meghatározó alakja: Amedeo Modigliani, Max Jacob és Moise Kisling, illetve Picasso szinte kizárólag ezekről a képekről ismert akkori szerelme, egy Paquerette nevű modell - foglalta össze Orosz Márton, hozzátéve, hogy a fotók a Café de la Rotonde-ban és környékén, a Carrefour Vavin-en - a ma Picasso nevét viselő téren - néhány héttel azután születtek, hogy Cocteau hazatért a belga frontról.

A fotósorozatra az elektronikus művészet úttörőjeként számon tartott Billy Klüver bukkant rá, amikor 1978-ban a Montparnasse-on élő művészeket ábrázoló képek után kutatott a francia fővárosban. A 2015 márciusában a balatonfüredi Vaszary Galériában nyíló kiállításon a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében őrzött Picasso-művek, hazai és amerikai magángyűjteményekben fellelhető tárgyak, festmények, fényképek, rajzok, a kutatás során felhasznált dokumentumok, korai videómunkák is láthatók majd, köztük több olyan mű, amelyet hazánkban még nem állítottak ki.

Jean Cocteau
Jean Cocteau

Cserép László művelődési osztályvezető elmondta, hogy a tárlat figyelemfelkeltő kampányának részeként december 9-től karácsonyig alkotó kedvű gyermekeket várnak a Vaszary Galériába. 1953-ban maga Picasso is megrajzolta a Mikulást, ezért a kisgyermekektől a Télapót ábrázoló alkotásokat várnak - fejtette ki. A műveket kiállítják a galériában, majd a fővárosi Mikulásgyárba kerülnek. A kampány részeként Picasso-szeletet árul majd több balatoni cukrászda, bemutatják "Picasso autóját", amely a családoknak igyekszik kedvet csinálni a múzeumok látogatásához. Emellett a művész rajzával díszített szaloncukrok is kaphatók lesznek. A cukorkák papírja egy-egy kódot rejt, amely belépésre jogosít az ország több népszerű intézménye mellett a Vaszary Galériába is - foglalta össze az osztályvezető.

Jean Cocteau fényképeiből márciusban az egri Kepes Intézetben nyílt tárlat, a képekhez akkor is Picasso több alkotását társították, amelyek a Szépművészeti Múzeumból érkeztek.