József, Bánk

Mona Lisát így még nem láthatta

2014.12.15. 14:44

Programkereső

Szingapúrban láthatja először a nagyközönség Leonardo da Vinci "korai Mona Lisáját", amelyet tíz évvel a párizsi Louvre-ban őrzött, világhírű változat megszületése előtt festett az itáliai mester.

Az Earlier Mona Lisa (A korai Mona Lisa) című tárlatot a főváros régi parlamenti épületéből kialakított kulturális helyszínen nézhetik meg az érdeklődők. A "korai" alkotáson - hivatalos nevén Isleworth Mona Lisa - látható nő arca ugyanazokat a jellegzetességeket mutatja, mint a későbbi, csak az első képen a nő jóval fiatalabb.

A fiatal Mona Lisa (Forrás: Wikipédia)
A fiatal Mona Lisa (Forrás: Wikipédia)

Giorgio Vasari, Leonardo korai életrajzírója szerint a mester 1503-ban kezdte megfesteni a korai Mona Lisát, ám "befejezetlenül hagyta" az alkotást. 1778-ban egy nemesember vásárolta meg a festményt, majd egy egész évszázad eltelt, mire 1913-ban Hugh Blaker brit műgyűjtő felfedezte az alkotást a nemesember családjának házában, és isleworth-i stúdiójába vitte. Az alkotás egy svájci bank páncéltermében töltötte az elmúlt négy évtizedet, és egy 2012 szeptemberében tartott genfi sajtótájékoztató nyomán került a figyelem középpontjába. Nyilvánosságra kerülését követően heves vita bontakozott ki a szakemberek között a festmény eredetiségéről. A zürichi Svájci Szövetségi Technológiai Intézet munkatársai tavaly szénizotópos kormeghatározás révén megerősítették, hogy az alkotás valóban da Vinci keze munkája.

A szingapúri kiállítás látogatói interaktív művészettörténeti utazáson vehetnek részt: a festmény megtekintése előtt megismerkedhetnek az itáliai reneszánsszal és az eredetiségvizsgálati eljárás részleteivel. A december 16. és február 11. között látogatható kiállítás következő állomása Kína lesz, majd a tárlatot a világ más részeibe is elviszik.