Bernadett

Évtizedekig hamisnak hitt Csontváry-képet állítanak ki

2015.01.20. 16:00

Programkereső

Az alkotás január 22-től tekinthető meg a pécsi Csontváry Múzeumban. Ugyanezen a napon, a magyar kultúra napja alkalmából újranyitja kapuit a Modern Magyar Képtár és a Martyn Múzeum is.

A Szépművészeti Múzeummal és a Magyar Nemzeti Galériával folytatott egyeztetések eredményeként állítják ki az 1973-as megnyitó óta hiányzó képet. Csontváry 1893-as, szuggesztív erejű Önarcképe bekerült az újabb tíz évre meghosszabbított letéti szerződés műtárgyai közé. Érdekesség, hogy a különleges műalkotásnak sokáig igen sanyarú sors jutott: 1948-ban (tévesen) hamisnak nyilvánították, ezáltal több mint hatvan évig raktárba száműzték.

Csontváry Kosztka Tivadar: Önarckép
Csontváry Kosztka Tivadar: Önarckép

Ugyancsak január 22-étől nyitja meg újra kapuit a Modern Magyar Képtár, amely tavaly a Leonardo, a reneszánsz zseni című tárlat helyigénye miatt ideiglenesen nem fogadott látogatókat. A hazai szinten az egyik leggazdagabbnak számító gyűjtemény a magyar képzőművészet legjelentősebb alkotóinak műveiből ad átfogó keresztmetszetet bő száz évre visszamenőleg. Ettől a naptól a Martyn Múzeum is ismét látogatható lesz, ahol a Martyn Ferenc művészetét bemutató állandó kiállításon az alkotó festői és szobrászi életművének legjelentősebb darabjai csodálhatók meg.