Ágnes

Térhatású fényképeken a Nagy Háború

2015.01.20. 14:00

Programkereső

A Magyar Nemzeti Múzeum Nézőpontok című kiállítása háromdimenziós fényképeket mutat be, amelyek a piros-kék lencséjű szemüveg segítségével szinte életre kelnek.

Az első világháború hadszíntereiről, eseményeiről beszámoló plasztikus felvételek eredetije egy sztereofénykép. Ez a különleges fotográfia valójában kettő, egymástól kissé eltérő képből áll, amelyeket az emberi szem állásának megfelelően két különböző szögből vettek fel ugyanarról a tárgyról. A képpár egy speciális szerkezetben, a sztereoszkópban szemlélve egyetlen térhatású képpé olvad össze a képnézegető tudatában.

Német vadász mint őrszem a lövészárokban Ismeretlen helyen, 1914-1915
Német vadász mint őrszem a lövészárokban Ismeretlen helyen, 1914-1915

A sztereofényképezés a fotográfia kezdeteitől jelen volt a képkészítési technikák között, s 1914-ig két népszerűségi csúcson is túljutott. A 19-20. század fordulóján számos gyártotta soha nem látott mennyiségben és értékesítette világszerte a legkülönbözőbb témájú sztereo fényképeket.

A Nemzeti Múzeum kiállítása a német Neue Photographische Gesellschaft száz képet tartalmazó "Világháború 1914-16." sorozatából, az amerikai Keystone View Company 1923-ben kiadott háromszáz darabos sorozatából valamint privát fényképezők nem közlésre szánt, szabadabb témaválasztású sztereofelvételeiből válogat. Az antant és a központi hatalmak vizuális propagandáját megtestesítő összeállítások együttes bemutatása lehetőséget ad a háborúban szembenálló felek több szempontú összehasonlítására.