Mátyás

A magyar kultúrát ünnepli a Nemzeti Múzeum

2015.01.21. 15:25

Programkereső

Január 22-én kedvezményes felnőtt- és gyerekprogramokkal, meghosszabbított nyitva tartással várja a látogatókat az intézmény a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

Az állandó és az időszaki kiállításokra érkező látogatók kedvezményesen, egységesen 500 Ft/fő jegyárral jöhetnek be ezen a napon egészen 20:00 óráig.

17:00 órától az Árnyékszínház - A Nagy Háború hősei címen különleges program látható, ahol kétféle megközelítéssel ismerkedhetnek az első világháborúval a gyerekek.

A program a Nézőpontok kiállításban indul, ahol háromdimenziós szemüveg segítségével, térhatású fotókon keresztül láthatják a Nagy Háború és a hátország hadszíntereit, eseményeit a legfiatalabbak.

A front felett című kiállításban egy más nézőpontból, egy első világháborús légjáró egység szemszögéből pillanthatnak be a gyerekek egy repülős mindennapjaiba - több száz méterről fotózott képek segítségével.

A két kiállítás önálló megtekintése után a gyerekek bevonásával árnyékszínház készül, ahol a látottakat egy kitalált, saját történetben játsszák el. A program tíz éves kortól ajánlott.

Nemzeti Múzeum épülete - Múzeumok Majálisa
Nemzeti Múzeum épülete - Múzeumok Majálisa

18:00 órától a Dr. Teremőr: Nézőpontok a kurátor szemével elnevezésű program következik. Gondolta volna, hogy az első világháború idején is használták már a 3D-technikát a fotográfiában?

A négy gyűjteményből válogatott, kiemelkedő anyag - az úgynevezett sztereofényképek - három dimenzióban, plasztikusan mesélnek a Nagy Háború mindennapjairól, sok nézőpontot párhuzamosan felvillantva. A szervezők mindenkit várnak, aki kíváncsi a részletekre, a fotók és a különleges gépek mögötti izgalmas háttér-történetekre is. Aki mesél: Dr. Bognár Katalin kurátor, történész-szakmuzeológus.

18:30-tól megtekinthető a Dr. Teremőr: Front felett - egy repülőszázad fényképei, a kurátor szemével című tárlat. A 13. repülőszázad (Flik 13) fényképein keresztül egy ritka, több száz méter magas nézőpontból láthatóak az 1. világháborús események. A különleges albumot Weinstock Ernő állította össze, aki a két világháború között képes levelezőlap-szállítóként lett ismert. Aki mesél: Dr. Tomsics Emőke kurátor, történész-szakmuzeológus.