Zelma, Rajmund

Hajzuhatagba burkolózva

2015.01.29. 11:10

Programkereső

Verebics Ági képzőművész egész alakos, hajzuhataggal ábrázolt női aktjait és világítós dobozait mutatja be az a kiállítás, amely január 29-étől látható a MissionArt Galériában Budapesten.

Hairy Gang (Hajas Banda) című tárlat tíz képből álló sorozatán meztelen női alakok láthatóak különféle színű nagy hajzuhataggal, amely eltakarja a testet - mondta el Kishonthy Zsolt művészettörténész, kurátor.

Mint kifejtette, Verebics Ágit régóta foglalkoztatja az emberi testen extrém módon megjelenő szőrzet, figuráit "szőrnőknek" nevezte el. Szintén együtt jelenik meg a haj és a test a kiállításon látható egyedi világító dobozokban is - tette hozzá.

Verebics Ági gyerekkori önarcképével
Verebics Ági gyerekkori önarcképével

"A MissionArt Galéria a képzőművészeti egyetem óta követi Ági tevékenységét" - hangsúlyozta a művészettörténész, hozzátéve, hogy Jurecskó Lászlóval, a galéria tulajdonosával többször látogatták el a művész műtermébe is.

Felidézte a képzőművész diplomamunkáját, a kicsi üveglapokból összerakott nagyméretű alkotást, amelynek elkészítéséhez saját testrészeiről készült képeket vágott fel kicsi kockákra, majd azt állította össze.

A művészettörténész beszélt arról is, hogy Verebics Ági több mint tíz éve foglalkozik az emberi testtel, testrészekkel, amelyhez sokfelé oldalról és technikával közelít. A festés mellett fotózik, kollázsokat és tárgyakat is készít.

Verebics Ági festményei társaságában
Verebics Ági festményei társaságában

Képein a testet hol fedetlenül, hol jelentőséggel bíró öltözetben ábrázolja, gyakran az extremitás határát súrolva. Keleti nőket ábrázol, állatportrékat készít vagy magazinfotók által inspirált alkotásokat hoz létre, amelyen a nők néha furcsa lényekké válnak - mondta a művészettörténész.

Verebics Ági 2006-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, ahol Tölg-Molnár Zoltán volt a mestere. Alkotásai több egyéni és csoportos kiállításon szerepeltek már Magyarországon és külföldön egyaránt.