Alfréd

Különdíjat kaptak a meggyilkolt karikaturisták

2015.01.30. 12:05

Programkereső

A képregényszerzők és karikaturisták 42. találkozóján, a franciaországi Angouleme-ben, különdíjban részesítették a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap szerkesztősége elleni január 7-i merényletben megölt öt karikaturistát: Cabut, Wolinskit, Charbot, Tignoust és Honorét.

A dél-franciaországi városban január 29-én, csütörtökön megnyílt nemzetközi fesztiválon számos egyéb megemlékezést tartanak a meggyilkolt művészek emlékére. A párizsi terrortámadások után három héttel óriási rendőri biztosítás mellett tartják a képregény éves ünnepét, amelyre több mint kétszázezer látogatót várnak. Az érdeklődőknek a rendkívüli biztonsági intézkedések miatt hosszú sorokban kell várakozniuk a szerzők sátrai előtt, többek között Catherine Meurisse karikaturistáé előtt, aki a Charlie Hebdo elleni merénylet egyik túlélője.

A szatirikus hetilap megölt szerzői visszatérő vendégnek számítottak a nemzetközi találkozón, közülük a két nagy öreget, Wolinskit és Cabut szellemi atyjuknak tekintették karikaturisták generációi. A fesztivál azonban nem gyászhangulatban emlékezik rájuk, hanem inkább annak a humornak és szatírának a jegyében, amely a vallásokkal, a politikusukkal és a sztárokkal egyaránt viccelődő, 1970-ben alapított lapot jellemzi.

Tiszteletükre a fesztivál idén megalapította a Szólásszabadság Charlie-díját, amelyet először a megölt karikaturisták kapnak meg, a jövő évtől pedig olyan szerzőknek ítélik majd oda, akik munkásságukkal a szólásszabadságért harcolnak.

A fesztiválon egy hatalmas kiállítás is nyílt, amely a Charlie Hebdo több mint negyvenéves történetét mutatja be a kezdetektől a támadásokat követően, a túlélők által készített legutóbbi lapszámig, amelyből több mint hét millió példány kelt el, rekordot döntve a francia sajtó történetében. Az angouleme-i városházát egy óriási molinóval borították be a Charlie Hebdo tiszteletére, a város utcáit pedig a lapnak az elmúlt négy évtizedben megjelent szemtelen címlapjaival plakátolták ki.

A képregény-kötet borítója
A képregény-kötet borítója

Az áldozatok emlékére közös albumot jelentet meg február 5-én százhetvenhárom karikaturista és képregényszerző. A "La BD est Charlie" (A képregény azonos Charlie-val) című kollektív műben száznyolcvanhárom rajz lesz látható. A kötet teljes bevételét az áldozatok hozzátartóinak ajánlja fel a kiadó. Az emlékalbum szerzői között szerepel Blutch, Manu Larcenet, René Pétillon, Loic Sécheresse, Lewis Trondheim, Martin Vidberg francia rajzolók, Philippe Geluck belga és Zep svájci karikaturisták, valamint az amerikai Robert Crumb és a kanadai Guy Delisle is. A kötet százezer példányban kerül a boltokba, s tíz euróba fog kerülni.

A világ egyik legjelentősebb képregényfesztiváljának nagydíját Otomo Kacuhiro, az Akira című, kultikussá vált képregénysorozat és rajzfilm atyja vehette át. A hatvan éves japán szerzőnek ítélt nagydíj jól mutatja a mangák elismertségét Franciaországban, ahol a fekete-fehér japán kötetek az eladott képregények negyedét teszik ki. Otomo Kacuhiro az egyik legelismertebb mangaszerző az 1982 és 1990 között megjelent, kétezer oldalas Akira című sorozatának köszönhetően. A 2019-ben Neo-Tokióban, a harmadik világháború után hamvaiból újjáéledt fővárosban játszódó, tömeglázadásokkal, terrorakciókkal, rendőri-katonai beavatkozásokkal teli sci-fi történetből 1988-ban animációs film is készült.

Az Angouleme-i Vadak elnevezésű díjat kilenc kategóriában ítélik oda a fesztivál vasárnapi zárónapján, a díjakért hatvankét kötet versenyez. Az idei kínálatban jelentős helyet kaptak a kínai képregények, a manhuák és az amerikai comicsok, amelyek szintén nagyon népszerűek Franciaországban.