Géza

Másra használt kövek

2015.01.30. 16:15

Programkereső

Ezen a címen nyílt kiállítás a budapesti Néprajzi Múzeumban január 30-án, mely a kelet-közép-európai zsinagógák jelenlegi használatát mutatja be.

Alpern Bernadett fotósorozata a Magyarországon és a környező országokban található zsinagógákat örökítette meg, amelyeket napjainkban más közösségi célra használnak - közölte Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete a Másra használt kövek című tárlat megnyitóján.

Másra használt kövek
Másra használt kövek

A nagykövet hozzátette, hogy ebben a térségben a zsinagógák a bizonyítékai a zsidóság aktív jelenlétének. Mint mondta, ez a kiállítás is mérföldkő, amely a hetven évvel ezelőtt történtekre emlékeztet, és arra, hogy milyen gazdag volt a zsidó közösség, mi mindent adott az Osztrák-Magyar Monarchiának és Magyarország közösségének.

Alpern Bernadett fotográfus tizenöt ország negyvenhét városában ötvenhét elhagyott, részben átalakított, új funkcióval felruházott zsinagógát keresett fel és örökített meg színes diára készült felvételein. Ezekből a fotókból mutat be a Néprajzi Múzeum harminchét darabból álló válogatást, amely Kelet-Közép-Európa zsinagógáinak újrahasznosított tereit tárja a látogatók elé. A régen hitközségeket szolgáló, hol monumentális, hol szerény épületeket ma koncertteremként, múzeumként, bútorboltként, olimpiai edzőcentrumként, rendőrőrsként, tűzoltóállomásként, vagy akár éjszakai bárként használják, de akad köztük katolikus templom és mecset is.

Másra használt kövek
Másra használt kövek

Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója a fotográfust ismertetve elmondta: Alpern Bernadett 2012-ben végzett a Kaposvári Egyetem fotóriporter és képszerkesztő szakán, 2008-ban Sirius ösztöndíj-programban vett részt Dániába, majd Angliába költözött, ahol munkáinak fókuszába a táj és az ember kapcsolata került. Az első fotó a sárbogárdi zsinagógáról készült, amely jelenleg használtbútor-üzletként üzemel, majd Ronen Dorfan újságíró közreműködésével, a European Association for Jewish Culture támogatásával térképezte fel a nem rendeltetésszerűen használt zsinagógaépületeket.

A március 8-ig látható fotóanyag az októberben nyílt "Kő kövön. Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából" című tárlat kísérőprogramja.