Gertrúd, Patrik

Egy évszázada a műkereskedelem szolgálatában

2015.02.12. 15:11

Programkereső

A BÁV Bizományi Kereskedőház és Záloghitel Zrt. 242 éves történelmével a legnagyobb múltú, jogfolytonosan működő magyar vállalkozás.

A BÁV jogelődjét, az első Magyar Királyi Zálogházat, Mária Terézia alapította 1773-ban Pozsonyban. A királynő kézjegyével ellátott, díszes alapítólevél - bőrkötésben, nagy királyi pecséttel - a cég múzeumának kiemelt becsű darabja. A társaság a kezdetektől fogva a magyar zálogpiac legnagyobb szereplője, emellett piacvezető a műkereskedelem ékszer, ezüst, arany és műtárgy szegmenseiben is. Tevékenységét egyszerre jellemzi a hagyományokhoz való ragaszkodás és a folyamatos megújulásra törekvés, így biztosítva a dinamikus fejlődést és a modern kereskedelmi-pénzügyi világhoz való szoros kötődést. Profiljában hű maradt a hagyományaihoz, sokszínű kínálatát és szolgáltatásait pedig a piac és a mindenkori vásárlói szokások változásának megfelelően, rugalmasan alakítja. A BÁV szellemiségére jellemző, hogy tevékenységét sohasem pusztán üzleti ügynek tekintette: az 1920-ban megrendezett első művészeti árverésétől mindmáig fontos szerepet kap a cég életében a művészeti alkotások szeretete és védelme, a múzeumi szakemberekkel való szoros együttműködés, a képzőművészek támogatása, valamint több mint négy évtizede a becsüsszakma alapjainak intézményesített keretek között történő oktatása.

Részlet a BÁV kínálatából
Részlet a BÁV kínálatából

2007 májusában nyitotta meg a budapesti Belvárosban Magyarország egyik legkorszerűbb infrastrukturális háttérével és technikájával ellátott kereskedelmi és árverési központot, a BÁV Aukciósházat, amely igazi multifunkcionális üzleti centrummá nőtte ki magát. Az Aukciósház a magyar műkereskedelem egyik legfontosabb szereplője, piacvezető szerepe az ékszer- és műtárgypiacon kezdettől fogva töretlen, a festményágazat is felívelő tendenciát mutat. Az összetett profilban megrendezett, kvalitásos tárgyakat kínáló árverései a szakma és a gyűjtők számára egyaránt kiemelkedő jelentőségű események. Az Aukciósház és a BÁV mára galériahálózattá szerveződött hét fővárosi kereskedelmi egysége egyedülálló szakmai sokszínűséget nyújt a hazai műtárgypiacon: az érdeklődő közönség a hét hat napján teljes körű kínálatból (festmény, ékszer, műtárgy, bútor, szőnyeg) válogathat a központi fekvésű üzletekben.