Emőke

Mit kell tudnunk az aukciókról?

2015.02.23. 11:20

Programkereső

A műkereskedelem leglátványosabb és legnagyobb figyelemmel kísért eseménye az aukció. De vajon milyen előkészületek előzik meg a rangos eseményt?

A BÁV évente több alkalommal is rendez árverést: tavasszal és ősszel egy-egy nagy, háromnapos művészetit, karácsony előtt egy ékszer és ezüst aukciót, év közben pedig több kisebb kamaraaukcióval várja a műtárgyak iránt érdeklődő közönséget.

Az árverést magát hosszú és körültekintő szakmai előkészítő munka előzi meg. Ennek egyik legfontosabb eleme a műtárgyak kiválasztásának folyamata. A több évtizedes tapasztalattal rendelkező becsüs szakértők a főváros több pontján fogadják a műtárgyakat. Pesten két kiemelt festmény, bútor, szőnyeg, ötvöstárgy, üveg, kerámia stb. felvevőhely van, a Szent István körúti üzlet és a Bécsi utcai Aukciósház, és a budai lakosok ugyancsak két ponton adhatják be műtárgyaikat, a Móricz Zsigmond tér közelében, valamint a Margit-híd budai hídfőjénél lévő boltjainkban. A nagy értékű ékszerek és órák legfontosabb felvevőhelye a Bécsi utcai és a Párizsi utcai ékszerbolt. A műtárgyak megtekintését és szakértői vizsgálatát természetesen az ügyfelek igénye alapján az otthonaikban is elvégezik a BÁV munkatársai, ilyen esetekben becsüsök telefonon történt egyeztetést követően látogatják meg az ügyfelet.

Műkincs a BÁV kínálatából
Műkincs a BÁV kínálatából

A szakértő minden esetben nagy körültekintéssel vizsgálják meg a beérkező tárgyakat, és teszik meg ajánlataikat a tulajdonos felé.  Az aukcióra beválogatott műtárgyakat a szakértői bizottság bírálatát követően, gondos előkészítés után (restaurálás, tisztítás, keretezés stb.) lefotózzák, majd pedig rövid kutatást követően, minden fontos adat feltüntetése mellett elkészül a katalógusba is bekerülő leírás. Az aukción szereplő műtárgyakat külön kiállítás keretében mutatják be az érdeklődő közönségnek. A kiállítások ideje alatt több alkalommal rendeznek szakértői sétákat, szakmai ismertetéseket, ahol a tárgyakat kézbe lehet venni és minden fontos információt meg lehet tudni róluk. Ezután következik maga az árverés, amelyen a részvétel ingyenes.

Ideje felkészülni, mert közeledik a tavaszi aukciós évad! A BÁV legközelebbi háromnapos művészeti árverése május elején lesz, és március 20-ig várják azokat az ügyfeleket, akik ékszereiket, műtárgyaikat ezen az aukción szeretnék értékesíteni.