Gábor, Karina, Ders

Megnyílt a Nemzeti Portrétár kiállítóterme

2015.02.25. 10:44

Programkereső

A báji Patay család történetét bemutató kiállítással nyílt meg február 25-én Budapesten a Nemzeti Portrétár kiállítóterme a Bartók Béla úton.

A három hónapig látható tárlat portrékon, festményeken és fényképeken keresztül mutatja be a báji Patay család történetét. L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára köszöntő beszédében hangsúlyozta: a kiállítás portréin szereplő, anyagiakban is tehetős Patay család tagjainak életútját követve izgalmas történetek rajzolódnak ki. A Nemzeti Portrétár Közhasznú Alapítvány munkája során a magyar történelmet alakító családoknak állít emléket, miközben ráirányítja az utókor figyelmét arra, hogy miként lehet szellemileg építkezni életútjukból és munkásságukból - mondta.

A család a 17. században a Felső-Tisza vidéken bukkant fel. Birtokokat szereztek a térségben, az előnevüket adó Bájon (ma Taktabáj), valamint Cekeházán (ma Abaújszántó). Ezen kívül Gombán és Nyírmadán is számottevő javakkal rendelkeztek. Részt vettek a Wesselényi-összeesküvésben, bujdostak Thökölyvel, valamint felléptek a II. Rákóczi Ferenc fejedelem oldalán, szerepet játszottak az 1848-1849-es szabadságharcban, harcoltak a II. világháborúban. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere szintén azt emelte ki, hogy a kerület kulturális fő utcájában megnyílt kiállítótérben azokon a családokon keresztül kívánják megmutatni a magyar történelmi értékeket, amelyek sokat tettek a nemzetért fejlődéséért, gyarapodásáért.

A báji Patay Sámuel (Forrás: Nemzeti Portrétár)
A báji Patay Sámuel (Forrás: Nemzeti Portrétár)

Reicher Péter, a Nemzeti Portrétár főtitkára az alapítvány munkájáról szólva elmondta: a szervezet az elmúlt öt évben módszeresen, tematikusan kutatta fel és azonosította a magyar történelemben meghatározó szerepet játszó személyiségek fennmaradt arcképeit, amelyek digitális adatbázisa minden érdeklődő számára ingyenesen elérhető és letölthető. A főtitkár hangsúlyozta, hogy az alapítvány munkája során a Magyar Nemzeti Múzeum történelmi arcképcsarnokának immár 3200 darabot számláló gyűjteményét is gyarapította. Jelenleg a kolozsvári unitárius portrék könyvbe rendezésén dolgoznak, emellett felkérést kaptak a lőcsei evangélikus közösségtől, de terveik között szerepel Erdős Lóránt Prima Primissa-díjas idegsebész családi hagyatékának feldolgozása is. Az alapítvány kiemelt célja, hogy a történelmi Magyarország területén fellelhető portrék felkutatásával, azonosításával segítse a közművelődési és oktatási-kutatásokat. A kiállítótér megnyitásával a képeket időszakos történelmi kiállításokon is bemutatják a közönségnek.