Konrád, Tivadar

Újabb lebukás a World Press Photón

2015.03.06. 16:14

Programkereső

Megfosztották díjától a szervezők az idei World Press Photo verseny egyik kategóriájának győztesét, miután bevallotta, hogy fotósorozatának egyik darabja nem abban a belga városban készült, ahol azt korábban állította.

Az olasz Giovanni Troilo a Brüsszeltől keletre fekvő, posztindusztriális Charleroi mindennapjait bemutató fotósorozatával nyerte el múlt hónapban az első díjat a napjaink témái (Contemporary Issues Story) kategóriában. A légi felvételek heves vitát robbantottak ki az interneten a fotóriporterek körében és Charleroi polgármestere is nehezményezte, hogy városát hamisan ábrázolják a képeken. A World Press Photo szervezői vizsgálatot indítottak az ügyben és tisztázták Troilót. A hét közepén azonban mégis megfosztották díjától a férfit, miután bevallotta, hogy a felvételek egyike nem Charleroi városában, hanem a szomszédos Brüsszelben készült. A fotóst egyelőre nem sikerült elérni az üggyel kapcsolatban.

Giovanni Troil egyik fotója
Giovanni Troil egyik fotója

A World Press Photo idei versenyére 131 ország 5692 fotósa nevezett több mint 97 ezer felvétellel. Az év fotója díjat a dán Mads Nissen nyerte el egy meleg párról Szentpéterváron készült felvételével, amely Homofóbia Oroszországban című sorozatának része. A díjazott fotók áprilistól egy amszterdami kiállításon láthatók, amely később egy több mint 40 országot érintő körútra indul.

Idén egyenesen sokkolta a zsűrit az, hogy tömegesen nyújtottak be manipulált fotókat a pályázatra, az utolsó előtti fordulóba jutott képek közül minden ötödiket nem megengedett digitális utómunka miatt kellett kizárniuk.