Emma

Százharminc év után egyesülnek a bölcsek

2015.03.19. 10:46

Programkereső

Több mint 130 évvel a szétszóródása után átmeneti időre újra egyesül Peter Paul Rubens (1577-1640) napkeleti bölcsekről (háromkirályok) készült portrésorozata egy washingtoni múzeumban.

A Boldizsárt, Menyhértet és Gáspárt ábrázoló olajképeket gyermekkori barátja, idősebb Balthasar (Boldizsár) Moretus, a 16. és 17. századi Európa legnagyobb nyomdájának, a tekintélyes Plantin Pressnek a tulajdonosa számára készítette 1618-ban a nagy flamand festő. A nyomdatulajdonost és két fivérét a napkeleti bölcsekről nevezték el, így a portrésorozat különleges jelentőséggel bírt a számukra. A három festmény a Moretus család tulajdonában maradt 1881-ig, a Drouot aukciósház általi párizsi elárverezésükig, amikor más-más tulajdonoshoz kerültek.

Rubens három napkeleti bölcse (Forrás: National Gallery of Art, Washington)
Rubens három napkeleti bölcse (Forrás: National Gallery of Art, Washington)

A három kép átmenetileg - március 22-től július 5-ig - ismét egymás mellett lesz látható a washingtoni National Gallery of Art (NGA) "Peter Paul Rubens: The Three Magi Reunited" című kiállításán.

A képek azért egyesültek a washingtoni képtárban, mert az itt lévő Menyhért-portré az adományozó által szabott feltételek miatt nem hagyhatja el az intézményt. Az NGA ezért a belgiumi Antwerpenben lévő Plantin-Moretus Múzeumtól kérte kölcsön a Boldizsár-portrét és a Puerto Ricó-i Ponce szépművészeti múzeumtól a Gáspár-arcképet.