Konrád, Tivadar

Ön bedőlne egy álfestménynek?

2015.03.24. 14:47

Programkereső

Egy férfi különös kísérletet hajtott végre: arra kérte egy kortárs művészeti múzeum látogatóit, hogy mondjanak véleményt egy IKEA-ban kapható festményről, amit modern művészeti remekműként mutatott be.

Mindezt a LifeHunters digitális produkciós iroda bonyolította le. A kísérlet egyszerű volt: összeverbuváltak egy maroknyi laikus műélvezőt az arnhemi Modern Art Múzeum látogatói közül, hogy vizsgáljanak meg egy IKEA által forgalmazott olcsó képet, amely a svéd bútoráruház "street art kollekciójából" származott.

Boris Lange, a LifeHunters munkatársa elmondta: azt akarták kideríteni, hogy ezek a műkedvelő emberek észreveszik-e a különbséget az IKEA olcsó, nyomtatott képei és az arnhemi Modern Art Múzeum festményei között.

Mielőtt megkérték a gyanútlan embereket, hogy mondják el véleményüket a festményről és becsüljék meg az árukat, azt mondták nekik, hogy a képeket a híres svéd művész, IKE Andrew festette.

A LifeHunters kísérlete
A LifeHunters kísérlete

Meglepő módon a legtöbbjüknek nem esett le, hogy átverésről van szó. A többség megpróbálta bizonygatni hozzáértését különböző szakkifejezések használatával: volt, aki ősi afrikai szimbólumokat vélt felfedezni a képen, mások az alkotó belső káoszáról, megint mások a finom részletekről beszéltek. De olyan is volt köztük, aki 2,5 millió eurót ajánlott a festményért.