Csilla, Noémi

Kéz nélkül, tekintettel rajzolni? Lehetséges!

2015.03.26. 12:00

Programkereső

Nincs szükség többé ecsetre, tollra és ceruzára, csupán éleslátásra. Legalábbis ezt állítja Graham Fink képzőművész, aki a Tobaii nevű szoftverfejlesztő céggel együttműködve kifejlesztette az "Eye Tracking" technológiát, melynek segítségével kéz nélkül, tekintettel is lehet ezentúl rajzolni. MAGAZIN

Az "Eye Tracking" technológia különböző szenzorok segítségével pontosan érzékeli, hogy hova nézünk: infravörös fényt bocsát a szem közepébe, a visszaverődéseket egy kamera rögzíti multi-algoritmusok és különböző szűrők által, amely így lehetővé teszi a szemmozgás azonnali lefordítását és képernyőre való kivetítését. A vonal vastagságát, színét és stílusát előre be lehet állítani. Ahogy a felhasználó elkezdi mozgatni a szemét, a vonal is mozog - számolt be Graham Fink találmányáról a boredpanda.com oldalán.

Graham Fink szemmel rajzolt műve
Graham Fink szemmel rajzolt műve

A képzőművész a találmány megalkotásának ötletről így mesél: "amikor a művészeti egyetem hallgatója voltam, a mesterem ott állt mögöttem, és ha nem tetszett neki, amit látott a vásznon, így fogalmazott: »ön nem képes elég határozottan látni és láttatni«.

Graham Fink szemmel rajzolt műve
Graham Fink szemmel rajzolt műve

Pedig a fejemben igenis létezett egy nagyon jól körvonalazható kép. Nagyon bonyolult folyamat azonban az, míg az inger az agyon keresztül eljut a kézbe, majd azon keresztül a papíron megszületik a rajz. Arra gondoltam, milyen csodálatos lenne, ha le lehetne egyszerűsíteni ezt a folyamatot és képes lennék közvetlenül a szememmel rajzolni" - mondta a technológia hátteréről a képzőművész.

Graham Fink az Eye Tracking segítségével létrehozott egy portrésorozatot, amelyek közül a legjobban sikerülteket fehér márványtáblára nyomtattatta ki.