Márk

Lövészárok épül a Móra-múzeumba

2015.03.26. 10:03

Programkereső

Lövészárkot építenek a Móra Ferenc Múzeum kiállítótermében: homokzsákokból, fadeszkákból készül az installáció a „Hazatérnek... 1914-1918" című első világháborús kiállításra. A tárlaton eredeti fegyverek, használati tárgyak és egyedi fényvetítések mutatják be az első világégés borzalmait, Doberdó poklát. A kiállítást március 28-án, szombaton 16 órakor nyitják meg.

Különleges installáció készül az első világháborús kiállításra a szegedi Móra-múzeumban: lövészárkot alakítanak ki a Kultúrpalota kiállítótermében a Doberdói-fennsík panorámaképével, mely Doberdó poklának borzalmait szemlélteti. Az első világégés emlékére rendezett tárlaton így a látogatók megérezhetik, milyen is lehetett ilyen zord körülmények között harcolni hosszú éveken át. A lövészárok mellett megépítenek egy kavernát, ahol a tábori orvoslás mostoha körülményeit, a legfontosabb gyógyító eszközöket és módszereket mutatják be.

Épül a front a Móra Ferenc Múzeumban (Forrás: Móra Ferenc Múzeum)
Épül a front a Móra Ferenc Múzeumban (Forrás: Móra Ferenc Múzeum)

A tárlaton fényvetítéssel szemléltetik a háborús vonalak alakulását, a csapatok mozgását, valamint kiállítják azokat a használati tárgyakat (kulacsokat, palackokat, gyógyszeres üvegeket), melyek szorosan hozzátartoztak a katonák hétköznapjaihoz. Külön teremben ismerhetik meg az érdeklődők a szegedi vonatkozású világháborús történeteket, relikviákat, a szegedi katonák harcait. A tárlaton látható lesz a doberdói fa, melyet az olasz hadszíntérről szekéren hurcoltak haza a bakák, valamint az a fakatona is, melynek felszínét lemezfejű szögek borítják: minden egyes bevert szög egy-egy gyászoló családot jelképez.

Az első világháborúban a becslések szerint 660 ezer magyar katona esett el. Ez a szám emberi ésszel szinte felfoghatatlan, hiszen Csongrád megye teljes lakosságának másfélszeséről van szó. A Móra Ferenc Múzeum kiállítása ezeknek a hősöknek kíván emléket állítani.

A tárlat a Kecskeméti Katona József Múzeum vándorkiállítása, mely múzeumok, civil szervezetek és magángyűjtők együttműködésével jött létre. A tárlatot március 28-án, szombaton 16 órakor nyitják meg a Móra Ferenc Múzeumban.