Csilla, Noémi

Április 9-én búcsúztatják Kubinyi Anna textilművészt

2015.04.02. 13:30

Programkereső

A Kossuth- és Prima Primissima díjas textilművész hosszú, súlyos betegség után, életének 67. évében hunyt el.

Kubinyi Anna búcsúztató gyászmiséjét április 9-én, 15 órakor tartják a II. kerületi Margit körúton található Országúti Ferences templomban. Hamvait később szűk családi körben, a szegedi Belvárosi temető kupolájában helyezik örök nyugalomra. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Kultúráért Felelős Államtitkárságának vasárnapi közleménye szerint megrendüléssel értesültek a gobelinművész haláláról, és Kubinyi Annát a tárca saját halottjának tekintik.

Kubinyi Anna
Kubinyi Anna

Kubinyi Anna 1949. február 10-én született Makón, az Iparművészeti Főiskola gobelin szakán diplomázott. Erőteljesen bordázott rusztikus felületeit, térplasztikáit szövőszéken készítette kenderből, amelyet maga festett. Eleinte a természet jelenségei, szimbólumai inspirálták, majd erdélyi utazásainak hatására az ősi és népművészeti hagyaték motívumait dolgozta fel. Az Erdélyi sorozat című gyűjteményét 2002-ben kezdte szőni főhajtásként a székelység ezeréves története előtt, a székely kapuk megszövésével hirdette a magyar örökség gazdagságát.

A textilművész néhány hagyományos síkgobelin szövése után alakította ki egyéni, csak rá jellemző technikáját. Alkotásai minden esetben kenderből készültek, mivel a szál kiválóan alkalmas a puhaság, ugyanakkor az erő, a rusztikusság, a szilárdság megjelenítésére. Kubinyi Anna részt vett Kőrösi Csoma Sándor dardzsilingi sírhelyének rendbehozatalában, majd a város és a magyar külügyi tárca felkérésére 2013 tavaszán kiállítása is nyílt az indiai városban. Itt az érdeklődők megtekinthették legújabb művét, a több mint egy négyzetméteres Csoma-oltárt, amelyet öt hét alatt készített el úgy, hogy napi 12 órát szőtt.

Kubinyi Anna - Eleven textil (1999
Kubinyi Anna - Eleven textil (1999

Kubinyi Anna munkásságát Magyar Művészetért Díjjal és Prima Primissima Díjjal is elismerték, 2013-ban Kossuth-díjban részesült rendkívül népszerű, térben táguló látványos alkotásaiért, az ősi és népművészeti hagyományokat megőrző és továbbvivő műveiért, itthon és határainkon túl egyaránt nagy sikert aratott kiállításaiért.