Csilla, Noémi

Átadták a megújult József Attila Emlékhelyet

2015.04.13. 16:14

Programkereső

Április 11-én Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Bácskai János, Ferencváros polgármestere és E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója adta át a költő ferencvárosi szülőházában, a Gát utca 3.-ban található megújult József Attila Emlékhelyet.

A "Szociális városrehabilitáció Ferencvárosban - József Attila Terv I. ütem" elnevezésű uniós projekt keretében 674 millió Ft összegből felújított Gát utca 3-5. számú épületben Ferencváros Önkormányzata 53 millió forintot fordított - saját költségvetésből - a József Attila Emlékhely kialakítására. Az átadót a "József Attila mindenkinek" és a "József Attila mindenkié" jelmondat szellemében valósították meg: az önkormányzat kulturális misszióként megfogalmazott célja a József Attila-kultusz széle körű építése és terjesztése.

A megújult József Attila emlékhely
A megújult József Attila emlékhely

Ebből az alkalomból az önkormányzat felkérésére 14 kortárs költő készített Ünnepi szonettkoszorút József Attila Hazám című verse utolsó szonettjének soraira. A szerzők: Dobai Péter, Zsille Gábor, Oláh János, Lackfi János, Tóth Krisztina, Lanczkor Gábor, Térey János, Zalán Tibor, Tőzsér Árpád, Mezey Katalin, Szálinger Balázs, Erdős Virág, Lázár Balázs és Rózsássy Barbara. A szonettkoszorút először április 11-én a Nemzeti Színház színészeinek: Gerlits Réka, Bakos-Kiss Gábor és Mátyássy Bence előadásában hallhatta a közönség. Az esemény házigazdája Jordán Tamás, Kossuth és Jászai Mari-díjas színművész volt. A helyszínre érkezőket a ferencvárosi József Attila Általános Iskola tanulói által készített, embernagyságú, gipszkartonra festett József Attila-versillusztrációk fogadták, amelyeket az ünnepi műsorban elhangzott költemények (Kedves Jocó!, Tiszta szívvel, Hazám, Íme, hát megleltem hazámat, Kertész leszek) ihlettek.

Jordán Tamás a megújult József Attila emlékhelyen
Jordán Tamás a megújult József Attila emlékhelyen

A költő szülőházában az önkormányzat az eddiginél nagyobb területet biztosított az emlékhely számára, illetve megteremtette a lehetőségét annak is, hogy egy, a 21. századi muzeológiai elvárásoknak megfelelő oktatási célú, de a kulturális turizmusra is méltán számot tartó élménykiállítás várja az érdeklődőket. A korábbinál korszerűbb, József Attila hagyatékára épülő, mozgássérültek, siketek, nagyothallók és vakok számára is akadálymentesített emlékhely összesen 120 négyzetméteren fogadja a látogatókat. A kiállítótér 20 négyzetméterrel bővült, és mód nyílt egy 50 négyzetméteres, akadálymentes fogadótér kialakítására is. A kiállítás fő attrakciója a költő egyetlen tárgyi hagyatéka, az órája köré épül. A kör alakú interaktív tábla az életműből az idő motívumát, a valóságos és a költői lakozás „színhelyeit" dolgozza föl. A koncepció a piacon létező legjobb minőségű anyagok és eszközök felhasználásával valósult meg. Ilyenek a víztiszta, hajlított plexiinstalláció; az energiatakarékos, vezérelhető, állítható fókuszú, vetítésre is alkalmas lámparendszer; a magas színvonalú, átvilágítható felületű printvásznak és az interaktív felületek: Ferencváros bemutatása a költő lakhelyeinek megjelölésével, közös fotó készítése választható József Attila-portréval, amelyhez egy verssor jár ajándékba a látogatónak búcsúzóul. A megújult emlékhely keddtől péntekig 10 és 18 óra között, szombaton és vasárnap pedig 10 órától 17 óráig várja a József Attila-rajongókat.

József Attila órája
József Attila órája

Ferencváros Önkormányzata március közepén József Attila mindenkiNET címmel online videópályázatot is hirdetett azzal a céllal, hogy a Költészet Napjához közeledve minél több fiatal olvasson, szavaljon, énekeljen, hallgasson és „like"-oljon József Attila-verset. A felhívás elsősorban a hazai és határon túli magyar középiskolásoknak szólt, de nyitott volt mindenki számára, aki 2015. április 11. előtt nem töltötte be a 32. életévét. Két hét alatt több mint 11 ezer látogatója volt az oldalnak, 58 érvényes és magas színvonalú pályázat érkezett. A videópályázat nyertes filmjét az ünnepi megnyitón vetítették le.

József Attila mobilapplikációs séta is készült erre az alkalomra, amely a költő ferencvárosi kötődései közül 3 helyszínt jelenít meg. A tervek között szerepel a séta további bővítése. Az érdeklődők már az ünnepélyes átadást megelőzően - vezetett helytörténeti sétán - megismerkedhettek azokkal a ferencvárosi helyszínekkel, melyek József Attila életében szerepet játszottak.

A költő születésének 110. évfordulóján Ferencváros több napon át tartó rendezvénysorozattal ünnepelt: versszínházi monodráma Turek Miklós előadásában, mely József Attila utolsó, elképzelt éjszakáját mutatja be a költő műveinek megidézésén keresztül, a Katáng zenekar gyerekeknek szóló koncertje, versillusztrációs gyerekrajzok kiállítása, az immár 3. alkalommal megrendezett versfesztivál, a Kaláka együttes József Attila-műsora, Költészet napi Cimbora játszóház.