Konrád, Tivadar

Vár a Végzet Nemzeti Galériában

2015.04.15. 16:39

Programkereső

A végzet tematika mentén, tárlatvezetésekkel, beszélgetésekkel, bor- és teakóstolóval várja a látogatókat a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Múzeum+ programsorozatának április 16-i esti kiadása.

A tárlatvezetéseken, előadásokon szóba kerülnek a végzetes viszonyok, a művészek sorsát megpecsételő végzet és az elkerülhetetlen sors. "Vajon végzetes tévedés-e hinni a végzetben? Vendégeink egy teológus, egy író és egy kriminálpszichológus. S akinek a kártyajóslás, a villányi bor, a zene vagy a tea a végzete, annak is végzetes tévedés lenne kihagynia ezt az estét" - áll a Nemzeti Galéria által ajánlójában.

Magyar Nemzeti Galéria - épület
Magyar Nemzeti Galéria - épület

Vendég tárlatvezetőként Végh József kriminálpszichológus, majd Karafiáth Orsolya költő, író kalauzolja a látogatókat az MNG műtárgyai között. A 19. századi gyűjteményben Tragikus hősök, a Lépésváltás című kiállításban A sors iróniája, a 19. századi gyűjteményben pedig Végzetes viszonyok címmel hirdetett sétákat a múzeum, Destiny in Hungarian Art címmel pedig az állandó gyűjteményben lesz angol nyelvű tárlatvezetés.

Múzsák, avagy a végzet asszonyai? - Inspiráló nők magyar művészek életében címmel jelentkezik az Élő Múzeumcafé beszélgetéssorozat csütörtök esti kiadása, amely ezt kutatja, valóban minden sikeres művész férfi mögött áll-e egy női modell, múzsa vagy menedzser. A beszélgetés résztvevői Kratochwill Mimi művészettörténész, Szécsi Noémi József Attila-díjas író, a Halcsontos fűző című blog szerzője és Bellák Gábor művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa lesznek, Martos Gábor, a MúzeumCafé magazin főszerkesztőjének vezetésével. Galambos Ádám teológus képzőművészeti alkotásokon keresztül mutatja be, hogy mit mond az Ó- és az Újszövetség a végzetről, szabad akaratról és eleve elrendelésről.

Az este folyamán a villányi Bock Pincészet borait és a Big Ben teaház teáit kóstolhatják a látogatók, akik az MNG workshopján saját tarot-kártyát is készíthetnek maguknak. A Múzeum+ esten a Rippl-rónai és Maillol - Egy művészbarátság története című kiállítás is 22 óráig látogatható.