Konrád, Tivadar

Eljövendő napok

2015.04.17. 10:00

Programkereső

A lengyel kortárs képzőművészet legújabb üstököse, Agnieszka Polska mutatkozik be a Trafó Galéria közönségének első magyarországi kiállításán.

A kiállítás gerincét alkotó, különleges hangulatú Eljövendő napok című mű főszereplői desztillált művész-archetípusok, akik a túlvilágon bolyonganak. A filmet a művész Gotlandon forgatta. A helyszín különlegessége, hogy Tarkovszkij Áldozathozatal című filmje is itt játszódik, arról nem is beszélve, hogy a szigetcsoporton élt haláláig Ingmar Bergman, akinek szintén több filmjét ihlette meg a balti-tengeri sziget. Polska projektjének magyar vonatkozása, hogy a produkciós hátteret a Páldi Lívia által irányított Baltic Art Center Visby biztosította számára.

Agnieszka Polska Medical Gymnastics című videója:

Az 1985-ös születésű Agnieszka Polska egy olyan új lengyel művésznemzedék kulcsfigurája, akik azzal kísérleteznek, hogy elmossák a fikció és a dokumentarizmus esztétikai határait. Polska neokonceptuális videóinak és filmjeinek egyik kutatási fókusza a '60-as '70-es évek magánmitológiáira irányul. A művész olyan nemzetközi szerepléseken van túl, mint az Isztanbuli és Sydney-i Biennálék, önálló kiállítása volt már a varsói Ujazdowksi Kastélyban, a bécsi Belvedereben, a kijevi Pinchuk Art Centerben és az őt képviselő Zak I Branicka Galériában, Berlinben.

Eljövendő napok
Eljövendő napok