György

Itt az utolsó esély találkozni az agyagkatonákkal!

2015.04.17. 13:10

Programkereső

Április 19-én vasárnap, 20 ezres látogatószám fölött zár Az ősi Kína kincsei című kiállítás az Iparművészeti Múzeumban.

A három kínai múzeumból érkezett tárlat anyaga hamarosan visszautazik a kölcsönző intézményekbe: a Shaanxi Történeti Múzeumba, a Chengde Palota Múzeumba és Nanjing Város Múzeumába. A záró hétvégén különböző programokkal, tárlatvezetéssel várja a közönséget az Iparművészeti Múzeum, vasárnap a családi jegy mellé kiállítási katalógus jár ajándékba.

Agyagkatona (Forrás: IMM)
Agyagkatona (Forrás: IMM)

A tárlat különlegességének számít a két eredeti agyagkatona, melyek a Qin Shi Huangdi császár sírját védelmező agyaghadsereg tagjai. Fajcsák Györgyi, a kiállítás magyarországi szakértője lapunknak elmondta: "A katonák az első kínai császár, Qin Shi Huangdi sírjából származnak. A komplexum nagy kiterjedésű területen fekszik, egy mesterséges földhalom alatt van magának az uralkodónak a sírja, melyet a leírások szerint higanyfolyókon úszó szigetek öveznek, a szigeteken pedig az egykori kínai birodalom meghatározó épületeinek a másai állnak. 1974-ben találták meg a sírt őrző katonákat, amelyek az egykori császár hadseregét mintázzák, teljes életnagyságban, szabályos hadrendbe állítva. Azok a katonák, amelyek a mostani kiállításban láthatóak egy különleges íjászegységből származnak, számszeríjat tartottak a kezükben, amik mára természetesen hiányoznak, hiszen ezek szerves anyagból készültek, viszont maguk a katonák így is hihetetlenül élethűen mintázzák az egykori császár harcosait."

Az ősi Kína kincsei
Az ősi Kína kincsei

A tárlaton további sírkerámiák, valamint textil- és ötvösműtárgyak is páratlan élményt nyújtanak. Megelevenedik a Han és a Tang dinasztiák kora, valamint a Selyemúton Kínába érkező buddhizmus művészetébe is bepillantást enged a kiállításban megtekinthető közel 150 nagyszerű alkotás.