Béla

Több fény!

2015.04.18. 08:00

Programkereső

Körülbelül tucatnyi fénykörnyezet-rekonstrukciót mutat be az Új Budapest Galéria kiállítása.

A fénykörnyezet olyan installáció, amelynek döntő elemét mesterséges fényeffektusok képezik. A technológiai kiindulású fényművészetnek az utóbbi hat-hét évtized során egyre bővül a bázisa. A kiállításon bemutatott időszakot optoelektronikai forradalomnak is nevezik.

Több fény!
Több fény!

Új minőségként említhető az 1930-as évektől a neon, majd a lézer, utóbb a LED technológia, legújabban pedig - az "éjépítészetnek" új dimenziókat adó, a kültéri homlokzati vetítést is lehetővé tevő - nagy teljesítményű projektorok. E kategóriában kortárs alkotóink ismét a világ élvonalában járnak. A világ első nemzetközi épületre-vetítő versenyét is Budapesten rendezték meg 2010-ben. A kiállítás ezért az ezek betetőzésének tekinthető fénykörnyezetekre koncentrál.

A Budapest Galéria kurátori pályázatán nyertes koncepció (kurátor: Paksi Endre Lehel művészettörténész) alapján rendezett tárlat - a galéria adottságaihoz alkalmazkodva - körülbelül tucatnyi fénykörnyezet-rekonstrukciót mutat be, és ezzel a látogatóknak lehetősége nyílik ezek átélésére. A műfaj történetére irányuló történeti kutatás eredményei fotó- és szöveges dokumentációban jelenik meg. A teljes anyag digitális katalógusban lesz hozzáférhető.