Konrád

Mi, magyarok - Játszva megismerni a magyarságot

2015.04.20. 16:21

Programkereső

Itt élünk Magyarországon, nap mint nap találkozunk, közben mégsem tesszük fel a kérdést: milyenek is vagyunk mi, magyarok.

A magyarokkal kapcsolatban mindenki tud említeni néhány világhírű eredményt, ilyenkor eszünkbe juthat az Aranycsapat, a népszerű magyar konyha, a magyar borok, esetleg a Sziget fesztivál. Múltunk és jelenünk viszont jóval gazdagabb ennél. Számos büszkeségre okot adó siker és eredmény fűződik a magyarokhoz, még ha ezek nem is annyira közismertek. Egyik legnagyobb tudósunk, Bolyai János például megreformálta a geometriát, később pedig Einstein az ő elméleteit is felhasználva alkotta meg a relativitás elméletét. Kevésbé jelentős, inkább csak történelmi érdekesség, a legkeményebb fejű magyar huszár története. Mecséry Dániel ugyanis, egy csata során kilenc fejsérülést kapott, ebből az egyik 14, a másik 22 cm-es seb volt. Halálosnak jósolt sérüléseiből azonban felgyógyult, és 10 évvel később ismét szolgálatra jelentkezett.

Mi, magyarok - Mecsery koponya
Mi, magyarok - Mecsery koponya

Ilyen, és ehhez hasonló anekdotákkal, magyar sikerekkel, tényekkel és eredményekkel találkozhatnak a Mi, magyarok kiállítás látogatói. A tárlat szervezőelve a Kosztolányi Dezső által kiválasztott legszebb 10 magyar szó, amelyek tematikus blokkokba szervezik a kiállítást. A látogatók összesen 18 termen keresztül ismerhetik meg a magyarság kincseit, így a nyelvtörténet, az irodalom, a természettudomány, a földrajz, a történelem, a matematika és a fizika tudományterületeit bejárva találkozhatnak közös értékeinkkel. A kiállítás interaktív, így a látogatók kipróbálhatják a különböző eszközöket, használhatnak dinamikus térképeket és applikációkat, ezzel újszerű, szórakoztató módon tanulhatnak, művelődhetnek. A tárgyak, sikerek és értékek bemutatását a legkorszerűbb látványelemek és technikai eszközök segítik.

A kiállítás elsődleges célja, hogy a fiatalok játszva ismerkedhessenek meg mindannyiunk számára fontos közös, de nem feltétlenül köztudott értékekkel. A tárlat kiegészítéseként a Mi, magyarok több vonatkozó eseménnyel igyekszik színesíteni a kiállítás programját, és személyes részvételre buzdítani. Februárban például rendhagyó nyelvórákon ismerkedhettek meg a résztvevők a magyar nyelv szépségeivel és sokszínűségével, március 20-án, a Víz világnapján pedig a Földön és a Marson található víz természetéről hallgathattak előadásokat a Magyarság Házába látogatók. Legújabb programjuk április 10-én a költészet napjához kapcsolódott, ahol egy flashmob jellegű közös versmondásra is sor került Jordán Tamás vezetésével, majd az esemény egy slam poetry-esttel zárult.