Konrád

Ma kezdődik a Milánói Világkiállítás

2015.05.01. 12:30

Programkereső

Száznegyvennégy ország mutatkozik be saját pavilonnal a május elsején kezdődő Expo2015-ön, amelyre a szervezők az október 31-i zárásig 20 millió látogatót várnak.

A 34. alkalommal megrendezett világkiállítás teljesen újonnan emelt negyede Milánó északnyugati részén terül el több mint egymillió négyzetméteren, amelyből 130 ezer négyzetmétert fednek le a résztvevő országok pavilonjai. Az expo május elsejétől október 31-ig látogatható, minden nap 10-től 23 óráig tart nyitva. A világkiállítást számos kulturális esemény kíséri: a Scala operaház október végéig mindennapos előadással csalogatja a látogatókat, a Cirque du Soleil társulata pedig az Expo2015-re készített előadásával lép fel május 12. és augusztus 30. között a világkiállítás területén.

A Milánói Világkiállítás látványterve
A Milánói Világkiállítás látványterve

A program szerint május elsején délben vágja el a Táplálni a világot, energiát adni az életnek mottójú Expo2015 avatási szalagját Matteo Renzi olasz miniszterelnök a világ számos országából érkező delegációk jelenlétében. A nyitóünnepségre videoüzenettel Ferenc pápa is bejelentkezik. Az ünneplést tüntetések kísérik a MayDayNoExpo mozgalom részéről, amely elsősorban a római kormány gazdaságpolitikája és a globalizáció ellen tiltakozik.

Május elsején az Expo2015 területét nyitják meg a látogatók előtt: az országok pavilonjai közül néhányat már felavattak, másokat a következő hetekben nyitnak meg. Az utolsó hírek szerint félkész állapotban van Olaszországnak a világkiállítási terület középpontjában álló hatemeletes pavilonja is, amely nem tudott időre elkészülni. A munka az avatási ünnepség előtti utolsó pillanatig folyik.

Szőcs Géza, az Expo2015 magyar kiállításának kormánybiztosa elmondta: a magyar pavilon hivatalos megnyitóját június 5-én tartják, az épületben azonban már május elsején megkezdődnek a programok. Bogányi Gergely április 30-án Milánó belvárosában, a Palazzo Cusaniban mutatta be új fejlesztésű zongoráját az olasz szakma és sajtó előtt, majd pénteken a nagyközönség számára is játszik a magyar pavilonban, ahol fellép mások mellett Szakcsi Lakatos Béla, Kathy Horváth Lajos és a FolkEmbassy is.

Alakor - Sárkány Sándor és Ertsey Attila
Alakor - Sárkány Sándor és Ertsey Attila

A magyar népi kultúrát a Fölszállott a páva is képviselni fogja. Május négy hétvégéjén a közmédia népzenei és néptáncos tehetségkutató versenyének legjobbjai adnak ízelítőt a Kárpát-medence táncaiból, zenéiből. Kelet és nyugat címmel május 16-án és 17-én a keleti csángó és a nyugati, dunántúli világot többek között Kubinyi Júlia, az első évad egyik legnépszerűbb énekese viszi el a helyi közönségnek.