Beáta, Izolda, Lea

A modern magyar festészet Balatonfüredre látogat

2015.08.19. 09:10 Módosítva: 2015-08-19 09:18:00

Programkereső

Ötven modern magyar festő műveiből nyílik kiállítás Balatonfüreden a Vaszary Galériában augusztus 21-én.

A tárlat olyan elismert 20. századi magyar festőművészek legjobb műveiből válogat, mint például Rippl-Rónai József, Gulácsy Lajos, Aba-Novák Vilmos, Fe Lugossy László vagy Wahorn András úgy, hogy a különböző irányzatok egy-egy jellemző művét mutatja be. Emellett lesznek alkotások Ferenczy Károlytól, Czóbel Bélától és az erőteljes formavilágú Nyolcak csoport egyes tagjaitól is. Láthatók lesznek az avantgárd élvonalába tartozó Kassák Lajos vagy a Bauhaus tanáraként is ismert Moholy-Nagy László, a Bartók szellemiségét követő Szentendrei Iskola és a második világháború után alakult Európai Iskola alkotóinak művei is. A kortárs festőművészek közül Keserü Ilona és Nádler István képei is részei a kiállításnak.

A Vaszary Villa Balatonfüreden
A Vaszary Villa Balatonfüreden
Kép: Facebook/Vaszary Villa

A kiállítás kurátora Kovalovszky Márta, a 20. század második felének meghatározó művészettörténésze, a tárlat az ő 2005-ben megjelent, A modern magyar festészet remekei című könyvén alapszik.

A Balatonfüreden kiállított alkotásokat különböző múzeumi és magángyűjteményekből kölcsönözték a kiállítás idejére.

A tárlatot augusztus 21-én 19 órakor Radnóti Sándor esztéta nyitja meg, a képek január 3-ig látogathatók a Vaszary Galériában.