József, Bánk

A szobornak is van szíve

2015.08.27. 13:15 Módosítva: 2015-08-27 14:24:13

Programkereső

A grúziai Batumi városának tengerpartján álló Ali és Nino szoboregyüttes 2011-ben vált a grúzok és a turisták kedvencévé. Az alkotás, bár a tengervíz által megrongált talapzata miatt új helyre költöztetik, marad a Fekete-tenger partján.
Fotó: Batumi, Grúzia

Vajon Baku a haladó Európához vagy a maradi Kelethez tartozik? teszi fel a kérdést a világhírű azerbajdzsáni regény az Ali és Nino: Egy szerelem története főszereplője a 19. század végi bakui első olajboom virágkorának idején. 

Az Ali és Nino különös szerelmi történet Kurban Said tollából a világ egyik, nem is olyan távoli, különböző népeket és kultúrákat elegyítő táján.

Ali Sirvansir kánnak, egy azerbajdzsáni mohamedán arisztokrata család fiának és a keresztény grúz Nino hercegnőnek a szerelme a századforduló után kezdődik.

Szerelmükben kétfajta lelkiség és kultúra: Ázsia és Európa más-más hagyománya találkozik, példázva a történelem erejével szembeszálló egyén örök sorsát. Az 1937-ben megjelent megrendítő történet ihlette meg Tamar Kvesitadze grúz szobrászművészt, hogy tízhónapnyi munkával elkészítse a két szerelmes alakjának egyenként 9 méteres és 7 tonnás fémszerkezetű emlékét.

 Az alkotás különlegessége, hogy Ali és Nino minden este 19:00-tól lassan közelíteni kezdenek egymáshoz, míg nem tíz perc alatt tökéletesen egymásba olvadnak beteljesítve örök egymáshoz tartozásukat.