Aladár, Álmos

Hatalmas siker volt a Banksy-féle "komorpark"

2015.09.27. 16:12

Programkereső

Fellendítette egy leszakadó térség üzleti életét a Banksy néven ismert utcaművész munkássága megihlette "komorpark", a Dismaland az angliai Somerset grófságban.

A pénteken bezárt szarkasztikus létesítmény öt hét alatt több mint 150 ezer látogatót vonzott a 75 ezer lakosú Weston-super-Mare-be, s a napi 4 ezer jegy minden alkalommal az utolsó darabig elkelt. A Visit Somerset idegenforgalmi szervezet szerint a projekt 20 millió font (8,5 milliárd forint) bevételt hozott a pangó gazdaságú régiónak.

Az újszerű élménypark nemcsak a világszerte ismert graffitiművész, hanem kedvenc alkotói, köztük Damien Hirst és Darren Cullen munkáit is tartalmazta. A Dismaland kialakításában 58 művész működött közre Banksy felkérésére, ő maga tíz új alkotást jegyzett. A látványosság 2,5 hektáron várta az érdeklődőket.

Banksy egy régi lidót alakított át, ez volt a művész első nagy-britanniai projektje 2009-es bristoli kiállítása óta. Csakúgy, mint többi munkáját, ezt is nagy titkolózás övezte, a helyiek úgy tudták, filmforgatáshoz készítik elő az installációkat.

A park összes attrakciója komoly társadalmi problémákra, köztük a szegénységre, a menekültügyre és a környezetszennyezésre hívta fel a figyelmet.

A Dismaland célja az volt, hogy leszámoljon a közhelyekkel. Banksy gyerekek számára nem ajánlott családi témaparkként jellemezte a létesítményt. "Menekülés az agyatlan menekülés elől" - mondta. Bár a parkban híres rajzfilmfigurák szobrai is feltűntek szarkasztikus ábrázolásban, a projekt nem a Disneyland ellen irányult. David Cameron brit miniszterelnök éppúgy látható volt, mint Hamupipőke vagy a kis hableány, az előbbi egy végzetes hintabaleset következményeként holtan.

Egy péntek esti zárókoncerten olyan előadók léptek fel, mint De La Soul, Pussy Riot vagy a Blur énekese, Damon Albarn.