Benedek

Unikális tartalom, növekvő elismertség

2015.09.28. 08:54

Programkereső

Ötödik alkalommal rendezik meg idén október 8. és 11. között a kelet-európai régió vezető művészeti vásáraként számon tartott Art Market Budapestet. Az idei tematikáról Ledényi Attila alapító-igazgatót kérdeztük.

- Évről-évre több kiállító érkezik a vásárra. Idén is vannak új csatlakozók?

- Az idén tovább erősödött az Art Market Budapest nemzetközi beágyazottsága és elismertsége, amit az is mutat, hogy ezúttal tíz új országot is köszönthetünk kiállítóink sorában. A tengerentúli érdeklődés erősödését jelzi Japán vagy az Egyesült Arab Emírségek megjelenése, de az Egyesült Államokból is újra érkezik kiállító galéria. Európából többek között Litvánia, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Montenegró és Macedónia tartozik az újonnan bemutatkozó országok közé. Amíg környékünkön a vásári piac bizonyos mértékű elbizonytalanodása és útkeresése tapasztalható, addig az Art Market Budapestnek mára stabil helye van a nemzetközi művészeti naptárban, 2015-ben is a megszokott helyszínen és időpontban várjuk a közönséget.

Ledényi Attila
Ledényi Attila
Fotó: Vermes Tibor

- Mekkora a verseny a nemzetközi vásárok között és ki jelent konkurenciát az Art Market Budapest számára?

- Százával rendeznek képzőművészeti vásárokat a világban, a szélesebben vett konkurencia tehát igen jelentős. A mezőny legfelső régióiba került az Art Market Budapest azzal, hogy néhány hónapja

az Artnews a 2014-es év legjelentősebbjei között listázott minket.

A versenyhelyzetre adható legfrappánsabb válasz egyébként az, hogy az Art Market Budapest mindig unikális tartalommal és aktualitásokkal jelentkezik, vagyis minden évben olyan művészeti programot igyekszik bemutatni, amely ebben a formában és ilyen választékban sehol máshol nem hozzáférhető.

- Milyen tematikákkal találkozhatunk idén?

- Ebben az évben kiemelt figyelmünket a Nyugat-Balkán országaira koncentráljuk, ezzel tovább erősítve meghatározó szerepünket a régió művészetének globális képviseletében. A Guest Balkan elnevezésű program nyolc országból érkezett tucatnyi kiállítót mutat be a vásár több száz négyzetméterén, amelyhez szatellit kiállítások és kísérőprogramok is kapcsolódnak. A Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál jóvoltából például az általunk biztosított képzőművészeti tartalmak mellett társművészeti események sora teszi Budapesten még teljesebbé a nyugat-balkáni kortárs művészeti választék bemutatását. Kisebb léptékben ugyan, de külön kiállítási szekciót szentelünk a nemzetközi vásárokon való részvételre viszonylag ritkán rávehető balti művészeti szereplőknek is, a Baltic Triangle néven futó kiállítási egységben a három balti állam, Észtország, Lettország és Litvánia egyedülálló módon összesen hat kortárs galériája szerepel. Komoly szakmai megtiszteltetés, hogy a német főváros idén az Art Market Budapesten rendezi meg azt az „Art from Berlin” elnevezésű programját, amelynek keretében berlini galériák kapnak fontosabb képzőművészeti eseményeken világszerte bemutatkozási lehetőséget, az elmúlt években Isztambul, Miami és Szöul által vendégül látott esemény befogadására az idei évtől minket találtak érdemesnek.

Art Market Budapest
Art Market Budapest
Fotó: Adrián Zoltán

- A vásár részeként második alkalommal rendezik meg az Art Photo Budapestet. Mutatkoznak már jelei, hogy a kitűzött célnak megfelelően Budapest Európa fotóművészeti fővárosaként kerüljön a köztudatba?

- Ez, a Millenáris egyik egész kiállítási csarnokát megtöltő szekciónk Kelet- és Közép-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vására és kiállítása, amely ebben a tekintetben is egyedülálló eseményként

jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy Budapest a nemzetközi művészeti térképen meghatározó pozíciót töltsön be.

Azt remélem, hogy a tavalyi sikeres kezdés után idén úgy fogunk továbblépni, hogy a következő években valóban központi szereplőjévé tehessük városunkat a világ fotóművészeti palettájának.

- Látványos kampány vezette fel az idei vásárt, és azon belül is a sCULTURE szoborprogramot.

- A Fővárossal együttműködve olyan köztéri szobrot sikerült Magyarországra hoznunk, amely a nemzetközi művészeti világ figyelmét is Budapestre terelte, amikor a világhírű sztárszobrász, Bernar Venet látványos szoborcsoportja néhány hónappal ezelőtt a budapesti Március 15. térre került. Ezt fokozzuk tovább azzal, hogy az Art Market Budapest idejére a művész még egy hatalmas, nyolc méter magas acélkompozíciója érkezik majd Budapestre, amely a Millenáris Park területén lesz látható.

Art Market Budapest
Art Market Budapest

- Milyen kimutatható hatása van az Art Market Budapestnek a hazai műgyűjtésre vonatkozóan?

- Az Art Market Budapest a képzőművészettel való kapcsolatteremtés és a műtárgyakhoz vásárlási szándékkal történő hozzáférés talán legnyitottabb formája Magyarországon. A vásár, mint új kortárs művészeti platform, mindenképpen meghatározó szerepet játszik abban, hogy a gazdasági válságból kilábalva a társadalom művészetek iránt fogékony rétegeinek egyre szélesebb köre döntsön úgy, hogy műtárgyakat vásárol. Már az elmúlt években is számos olyan fogyasztó jelent meg nálunk, aki itt vásárolt először műtárgyat, és ezt idén illetve a következő években célzott programokkal tovább fokozzuk. Emellett természetesen igyekszünk a külföldi gyűjtőket is még nagyobb számban bevonni, a következő években egyértelműen ez lehet az Art Market Budapest egyik fő törekvése.