Eszter, Eliza

Felmerült egy alternatíva a Múzeumi Negyed helyszínére

HVG
2015.10.06. 12:32

Programkereső

Ha megvalósul az elképzelés, jelentős összeget takarítanának meg, és a Városliget zöldterületeiért aggódók is megnyugodnának.

Áttolná a múzeumi negyedet a Nyugati pályaudvar mögötti rozsdazónába Demján Sándor vállalkozó, és úgy tűnik, a kormány partner lehet ebben - írta a Népszabadságra hivatkozva a Hvg.hu. Így a negyed jóval kisebb lenne, de sokkal kevesebbe is kerülne, és megmaradna a zöld a Városligetben.

A WestEndet is megépítő ingatlanfejlesztő csapata a lap szerint négy nagy tömbre osztotta a Nyugati mögötti 170 ezer négyzetméteres rozsdazónát. A Nagykörút és a Ferdinánd híd közötti első szakasz egyik felében egy vágányok felett "lebegő", sportolásra is alkalmas, 32 ezer négyzetméteres közparkot alakítanának ki. A tömb másik, Podmaniczky utca felé eső, 35 ezer négyzetméteres telkét ingatlanfejlesztők kaphatnák meg irodák, üzletek, lakások és parkolók létesítésére. Ennek a folytatása lenne a Ferdinánd hídon túli, szintén 35 ezer négyzetméteres terület, ahol többszintes épületekkel és összesen 245 ezer négyzetméter beépítésével számolnak. A két tömb eladásából 5-6 milliárd forinthoz juthatna a költségvetés.

A Ferdinánd híd mögötti terület 68 ezer négyzetméteres része a tervek szerint négy közösségi célú épületnek adhatna otthont, ezek fogadhatnák be a múzeumi negyed leszűkített koncepciójából megmaradt intézményeket - talán a Ludwig Múzeummal bővített új Nemzeti Galériát és a Néprajzi Múzeumot.

A tervek megvalósítása összesen több mint 60 milliárd forintba kerülne, amelyből 20 milliárdot az útépítés és a közmű-infrastruktúra kiépítése vinne el. Része lenne a fejlesztésnek a Ferdinánd híd alagúttal való kiváltása is. A lap birtokába jutott számítások szerint a Liget projektet esetleg részben vagy egészben kiváltó beruházás valamivel több mint 55 milliárdból kihozható, míg a Városligetbe tervezett múzeumi negyed költségét előzetesen 140-150 milliárdra becsülték.