Konrád

"A műkincs-maffiát a terrorizmus pénzeli"

2015.11.16. 11:31

Programkereső

Részt vesznek az Iszlám Állam dzsihadista szervezet és a terrorizmus pénzelésében mindazok az amatőr műgyűjtők, akik Szíriából és Irakból vásárolnak lopott műkincseket - hangsúlyozta Maamún Abdul-Karim, a szíriai múzeumokért és műemlékvédelemért felelős illetékes.

Abdul-Karim Párizsban az AFP francia hírügynökségnek adott interjúban felhívást intézett az amatőr műkincsvásárlókhoz, hogy a nemzetközi feketepiac felszámolása érdekében szüntessék be a vásárlásokat. "Ha nem lenne vásárló, nem lenne több eladó sem. Meg kell győznünk a vásárlókat. Az egész világnak segítenie kell nekünk ebben a harcban. Egyedül semmit sem tehetünk. Felszólítom az egész világot: segítsen nekünk, politikától függetlenül dolgozzon velünk együtt. A mi harcunk nem politikai, hanem kulturális, az emberiség javát szolgálja" - hangoztatta.

"Elmondtam ezt Rómában, Londonban, ma Párizsban vagyok: aki Szíriából és Irakból származó műkincseket vásárol, az a terroristák mellé áll, a cinkosuk lesz. Nem szabad a szíriai, iraki, jemeni népek elleni háborút pénzelni" - tette hozzá.

Maamúm Abdul-Karim szerint Szíriában és Irakban mindig is volt régiségekre szakosodott maffia. A mostani azonban nem a klasszikus műkincs-maffia, a mostani a terrorizmust pénzeli.

A Near Eastern Archaeology című folyóirat New Yorkban november 11-én megjelent számában Jesse Casana, a Darthmouth-i Egyetem professzora műholdas felvételek alapján úgy becsülte, hogy az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista csoport ellenőrzése alatt álló térségekben a műemléki helyszíneknek a 21,4 százalékát, a damaszkuszi rendszer kezén lévő területeken a 16,5 százalékát, a kurdok, illetve más ellenzéki csoportok kezén lévő térségekben pedig mintegy 26 százalékát rombolták le.