Márk

Mivel játszottak az arisztokraták a régi kastélyokban?

2015.11.23. 14:12

Programkereső

Erre a kérdésre kapnak választ azok, akik ellátogatnak az Iparművészeti Múzeum Nagytétényi Kastélyába, ahol különleges játékkiállítás nyílt november 21-én. A kastély termeiben a héten pedig megkezdődnek a hagyományos karácsonyfakiállítás előkészületei is.

Különleges, egzotikus anyagú, míves kialakítású, sokrétűen díszített, szimbolikus motívumkincsű, több száz éves játéktáblák, játékkorongok, kockavetők, bababútorok várják a látogatókat az Iparművészeti Múzeum Nagytétényi Kastélyában.

Igazi ritkaságnak számít például a bilboquet, az ördög bibliájának nevezett kártya, amit legfőképp a XVII-XVIII. században használtak.  A főúri játékok mellett az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet jóvoltából humoros marionetteket is megcsodálhat a közönség, és hogy a kortárs művészet is képviselve legyen, Szalma Edit mesebábjai teszik a tárlatot teljessé.

A Nagytétényi Kastélymúzeum bútorkiállításának termeiben idén is lesznek iparművészek által díszített karácsonyfák, a díszek fő témája pedig a játék lesz, kapcsolódva a Kastélymúzeumban nyílt játékkiállításhoz. A fenyőágakon új életre kelnek a megunt, kinőtt gyermekjátékok, a kerámia-és origami babák, "dús kacajú angyalkák", és egészen hétköznapi tárgyak lényegülnek át játékká. A kastély adventi rendezvényein koncertek, előadások, valamint  UV-fénnyel világító, aranyba, tollba öltöztetett, változatos anyagokból megálmodott, neves iparművészek keze nyomán ötletesen megvalósított karácsonyfák és girland workshop-ok is várják a látogatókat.