Beáta, Izolda, Lea

Nicolas Sarkozy apja Budapesten állítja ki képeit

2016.02.22. 09:19

Programkereső

A volt francia köztársasági elnök apjának, Sárközy Pálnak Out of mind 2. / Az elmén túl 2. című, értékesítéssel egybekötött kiállítása az Abigail Galériában nyílik március 2-án.

Sárközy Pál 1928-ban született Budapesten. 1948-tól él Franciaországban, ahova „üres zsebű emigránsként” érkezett. „Első párizsi decemberi éjszakámat az Arc de Triomphe-nál, a metró egyik szellőzőnyílásához bújva töltöttem, hogy felmelegedhessek” – nyilatkozta a Times-nak 2008-ban. Miután 21 évesen megházasodott (a leendő francia elnök édesanyját, Andrée Mallah-t vette el), művészethez kötődő munkát keresett, így lett filmgyári alkalmazott, majd a Singer varrógépek reklámtervezője.

Sárközy Pál
Sárközy Pál
Fotó: wikimedia

Huszonhét évesen nyitotta meg saját reklámstúdióját Párizsban, amely virágzó vállalkozásnak bizonyult. A világ leghíresebb márkáival, divatcégeivel dolgozott együtt, a Diorral és a l'Oreallal. Ma Neuillyben egy kis szigeten lakik negyedik felesége családja társaságában. Művészetét gyakran próbálják olyan stilisztikai terminusokba kényszeríteni, mint “erotico-mystico-animista”, amin jókat tud kacagni. Az idén 88 éves művész a 2010-es budapesti kiállítást követően is korát meghazudtoló kedvvel, lelkesedéssel és kreativitással alkot. 

A  március 2-tól 31-ig nyitva tartó budapesti kiállításon a művész korábbi, Werner Hornunggal közösen készített alkotásai mellett az Abigail Galéria bemutat és értékesítésre kínál közel egy tucatot Sárközy legújabb korszakából. A figurális és nonfiguratív festményeket és kollázsokat gazdag színvilág jellemzi.

Dali 2

Sárközy művésztársa, az „Eifelturm” művésznevén szereplő Werner Hornung számos digitális művészeti díj nyerteseként világszerte kedvelt számítógépes grafikus. Az évtizedek óta Párizsban tevékenykedő, barátságban álló művészek 2004-ben határozták el, hogy kísérleteznek a képalkotás folyamatának kiterjesztésével, a legkorszerűbb technológia alkalmazásával.

Globalisation 146x97

 Sárközy hagyományos grafikai látásmódja és Hornung komputergrafikusi előképzettsége egyedi stílust teremtett. A közös digitális képek kiindulópontjául Sárközy Pál fantáziarajzai szolgálnak, amelyeket a technikai újdonságokkal mindig is előszeretettel kísérletező Hornung egészít ki fotó- és komputermanipulációval. 

Watch out 116x81

Sárközy és Hornung „digitális szépművészetként” definiált alkotásai a Dada, a szürrealizmus és a francia szimbolizmus (Moreau és Redon) hagyományait a pop art műtárgyat defetisizáló szellemében viszik át a legmodernebb technikákba.

Pal 1