Beáta, Izolda, Lea

Imádja a régi fotókat? Akkor itt a helye!

Programkereső

A Magyar Képzőművészeti Egyetemen kiállítás nyílt a könyvtárban évtizedeken át titokban megbúvó 19. századi fotókból. Ki nem találná, mire használták őket.

1878-ban jött létre a Képzőművészeti Egyetem elődje, a Mintarajztanoda, ahol rengeteget kellett rajzolniuk a diákoknak, ehhez az ipari tempóhoz pedig modellek híján úgynevezett mintalapokra volt szükségük. Így hívtak minden képet, amit gyakorlásképpen le kellett másolniuk; ezek metszetek, grafikák és fotók voltak, amiket különféle módokon, vásárlás, gyűjtés, hagyaték, megrendelés útján szerezett be az iskola. Külföldről is hozatták őket, illetve a gyűjtemény jelentős része a tanárok ajándékaiból épül fel. Az 1. világháború után ez a tanítási módszer elavult, a diákok kiözönlöttek a szabadba rajzolni. Körülbelül 100 ezer mintalap volt ekkor az iskola tulajdonában, amiket aztán a könyvtárban helyezték el, és egész egyszerűen ott felejtették őket.

A 90-es években döbbenten fedezték fel a gyűjteményt, senki nem tudott ugyanis az ottlétükről. Körülbelül 12 ezer 19. századi fotográfia lapult a mintalapok között, amiket aztán pályázati pénzek segítségével fotótörténészek kezdtek el feldolgozni. Közel 20 éve zajlik ez a munka, és többször is rendeztek belőle már kiállítást. Az egyetem kiállítótermében, a Barcsay-teremben most látható tárlat még mindig csak az óriási gyűjtemény egy része.

Ezek a fotók felbecsülhetetlen értéket képviselnek 2016-ban, amikor már mindenki „befoghatja a fényt” a telefonjával, és milliószám örökítheti meg a pillanatokat. A digitális fotózás térnyerésével eltűnt, régi technikával készült képek múzeumi tárggyá válnak, igaz, a kiállítás képi anyaga önmagában fotóművészeti értéket pusztán történelmiességében hordoz. A képek többségének nincs is más célja, csak a valós modell helyettesítése.

Fiorillo, Luigi (? – 1898):  Fellah nő gyermekével
Fiorillo, Luigi (? – 1898):  Fellah nő gyermekével

Mikor még nem volt menő

Abban a korban, amikor a képek készültek, a fotográfia még nem hasított ki magának komoly szeletet a művészetek tortájából, megmaradt kiszolgáló, dokumentáló, előkészítő szerepénél. Ennek ellenére a képzőművészeti világ szereplői is elismerték valamennyire a műfajt, és felismerték a benne rejlő lehetőségeket. Nem valószínű például, hogy véletlen lenne, hogy az Impresszionisták első kiállításukat épp egy fényképész (Nadar) műtermében tartották. Munkácsy Mihály bizonyosan készített fotográfiákat a modelljeiről, hogy ne kelljen az élő modellt esetenként akár heteken keresztül beállítva ültetnie egy-egy festményéhez. Más alkotók műveinél megfigyelhető, hogy a fényképezőgép keresőjének alkalmazása segítette a megfelelő kompozíció megtalálását, megalkotását.

Tehát a fénykép hatása óriási volt. A képek egyre javuló minősége pedig a tökéletes valósághűség miatt hozta a népszerűség növekedését is.

A 19. század végén, a 20. század elején a fotográfia igen rohamos fejlődésnek indult. Elkészült az első színes fotó, ám a valódi színekre még várni kellett közel 40 évet. 1910-ig a színes képek döntő többsége utólag kézzel színezett fekete-fehér fotó. Az 1800-as évek végén a gyors expozíciót lehetővé tevő fényképezőgépek megjelenése meghozta az áttörést, a mozgások, mozgássorok felvétele is megvalósulhatott. A kiállításon a Tanulmányok természet után nevű szekcióban látható, 1882-ben készült állatképek is bizonyítékai ennek.

A sokszorosítás problémái

Az újságok, a könyvek, a közönség hihetetlen igénnyel vágyott a képekre és a vizuális illusztrációkra, amik soha nem látott pontossággal mutatták be a világot, és amikbe nem zavart be a készítő saját értelmezése. A képeket viszont nem lehetett reprodukálni, mert ekkor még nem jöttek rá, hogyan nyomtassák ki a fotókat. Ezért az 1860-70-es években létrejött egy egész iparág, amely az átmetszési technikára épült: kimetszették a fotográfia körvonalait, és a betűk mintájára nagy példányszámban nyomtatták őket. Az 1900-as évekre aztán eltűnt ez a szakma. A kiállításon megtekinthetőek Oscar Rejlander 1874-ben készült illusztrációi, amelyeket Charles Darwin felkérésére készített a kutató emberi érzelmekről és arckifejezéseiről szóló könyvéhez, és amelyek nyomtatásban is megjelentek. Ezeken Rejlnader saját maga játssza el érzelmeit:

Egzotikus tájakon

Az MKE tárlatán három nagy témára bontva láthatók az aktok, a kitűnő tájképek, a városképek, az állat- és növényfotók, a szekciók elnevezése Világfalu, Tanulmányok természet után, Fotográfusok – Művészet és fényképészet. A Világfaluban Bonfils, Fiorillo, Sommer, Eckert, Krieger, Naya, Wlha fotográfiái európai és Európán kívüli helyszíneket és embereket mutatnak a 19. század második feléből. Láthatók a kiállításon a híres Wilhelm von Gloeden báró és Dr. Hermann Heid aktjai is, valamint Weinwurm Antal női festőiskoláról készített munkái (a női festőiskola a Mintarajziskola mellett működött).

Weinwurm Antal: Rajztanítónőjelöltek a Mezőgazdasági Múzeum belső udvarán alakrajzi tanulmányokat végeznek
Weinwurm Antal: Rajztanítónőjelöltek a Mezőgazdasági Múzeum belső udvarán alakrajzi tanulmányokat végeznek

Paul Félix Bonfils képeihez érdemes közel menni, ő már-már installáció keretében, rézmetszetes feliratokkal ellátott lapokon dolgozta fel Egyiptom, Görögország és Kisázsia ókori építészetéről készült képeit. A finom kidolgozás azt is jelentette, mindegyik képét letakarta egy „maszkkal”, hogy homogén, fehér felületet kapjon; ilyen értelemben már ekkor is létezett „utómunka”. Ezek annyira részletgazdag alkotások, hogy a tárlaton nagyításokat is kiállítottak belőlük. Sorszámok is találhatók rajtuk: a 19. századi fényképeszekre ez általában is jellemző volt, hogy könnyen nyilvántartsák munkáikat, és könnyen el tudják adni őket.

DSCN0454

Mai értelmezések

A szekciókat végignézve bejárhatunk egy csodálatos múltidéző túrát, miközben ízelítőt kaphatunk építészeti emlékekről, szépségideálokról, az oktatás irányáról. A tárlat viszont nem pusztán 19. századi fotográfiákat mutat be, hanem az MKE doktori iskolájának rájuk adott reflexiót is. A Világfaluban az egzotikus tájak mellett ott van például egy cigarettázó algériai hölgy portréja is. A „valamikori emberek valamikori tárgyakkal” szemszögre Surányi Nóra két képpel reagált: lány IPhone-nal, nő tablettel.

Surányi Nóra képei
Surányi Nóra képei
Cigarettázó algériai nő
Cigarettázó algériai nő

Haász Katalin Periféria-sátra egy aktkép kis részletét ragadja ki installációjában:

Fajgerné Dudás Andrea és Molnár Ágnes Éva a korabel aktfotókra reagál képeivel, amelyek célja öntudatra ébredt női test-ábrázolás bemutatása: a nő nem egy vágy kiszolgáltatott tárgyaként, hanem aktív, irányító ágensként jelenik meg. A fotógyűjteményt vizsgálva ugyanis feltűnt nekik, hogy csak férfi fényképészek által készített fotók képezik a gyűjteményt. Patriarchális nézőpontjukon keresztül látjuk a modellt, a meztelen testet, aki másként van reprezentálva, ha férfi, és ha nő.

Részlet Fajgerné Dudás Andrea képéből
Részlet Fajgerné Dudás Andrea képéből
A Fotó/Modell – Képek a természet és művészet között című tárlat március 15-ig várja a látogatókat.