Klaudia

Nem dolgozik szombaton? Irány a Néprajzi!

2016.02.29. 14:05

Programkereső

Ingyenes programokkal, köztük tárlatvezetésekkel, kézműves foglalkozásokkal és előadásokkal várják az érdeklődőket március 5-én, szombaton a Néprajzi Múzeumban, az intézmény születésnapján.

Kamarakiállításon mutatkoznak be a múzeum új szerzeményei, Rocháné Bűdy Annamária egyetemi tanár és játékkutató több mint kétszáz tételből álló gyűjteményét 2015-ben ajándékozta az intézménynek. Az Angyalok és koponyák című tárlatban rituális kellékek, nyomott papírdíszek, vidám csontvázfigurák idézik Mexikó ünnep- és szokásvilágát - közölte a múzeum.

Néprajzi Múzeum
Néprajzi Múzeum

Két kontinens egy lélekben címmel Torday Emil Afrika-kutató zeneszeretetéről, vadászszenvedélyéről, kutatói szemléletéről, kalandjairól és az általa gyűjtött tárgyakról Földessy Edina muzeológus beszél a közönségnek. A székelykaputól a törülközőig - Szinte Gábor gyűjtései című kiállításban Bata Tímea és Tasnádi Zsuzsanna, a kerámiagyűjteményben Vida Gabriella, A magyar nép hagyományos kultúrája című kiállításban Máté György, a Betlehem-kiállításban Koltay Erika vezeti végig az érdeklődőket. A Betlehem-kiállítást angol nyelven Foster Hannah Daisy, A magyar nép hagyományos kultúrája című tárlatot Fekete Zoltán német nyelven mutatja be.

A múzeum könyvtára könyves kalandjátékra, raktárlátogatásra invitálja a látogatókat, akik a kézműves foglalkozásokon mexikói ünnepi papírdíszeket, vágott mintás színes dekorációt és emberalakokat készíthetnek, emellett az öt éve működő önkéntes programot is megismerhetik.

Ezen a napon adják át a Bátky Zsigmond-díjat, amelyet a Népi Hagyományok Alapítvány kuratóriuma és a Néprajzi Múzeum ítél oda a néprajzos szakma egy képviselőjének etnográfiai teljesítményért, tárgyi néprajzi kutatásokért vagy kiemelkedő muzeológiai tevékenységért.

Véglegessé vált a Néprajzi Múzeum tervezésére kiírt nemzetközi tervpályázaton részt vevő építészirodák köre. Olvassa el, milyen építész-nagyágyú vesz részt benne!

A múzeumok társadalmi szerepvállalásáról tartanak kerekasztal-beszélgetést Brahmi Ilona, a Szolnok Városi Kollégium igazgatója; Földessy Edina, a Néprajzi Múzeum muzeológusa; Hajdúné Kovács Tünde, az Arany János Kollégiumi-Szakiskolai Program felelőse; Sánta Mihály kollégiumi nevelő; Joó Emese, a Néprajzi Múzeum múzeumpedagógusa; Kiss Viktória, a Cseppkő Gyermekotthon munkatársa és Koltay Erika, a Néprajzi Múzeum múzeumpedagógusa részvételével. A beszélgetést Rékai Miklós néprajzkutató vezeti.

A programokat este 6-kor a Sebő együttes koncertje zárja.

A Néprajzi Tár kulcsait 1872. március 5-én vette át Xantus János, ezzel vette kezdetét a Nemzeti Múzeumon belül a néprajzi gyűjtemény önállóvá válása. Hagyományosan ezt a napot tekintik a Néprajzi Múzeum napjának, amelyen minden évben színes programokkal várják a közönséget.