Fülöp, Evelin

Liszt és a képzőművészet

2016.03.16. 11:51

Programkereső

A zeneszerző és a számára fontos képzőművészek közötti kapcsolatot mutatja be a Herendi Porcelánmúzeum újonnan nyílt tárlata.

A Képzőművészek Liszt életében című kiállításon a művészettörténeti korszakok szerint időrendben előrehaladva - gótika, reneszánsz, barokk, kortársak - ismerhetjük meg a Liszt és a számára fontos képzőművészek közötti kölcsönhatásokat. A Peternák Anna kurátor által összeállított tárlat a zeneszerző képzőművészeti ihletésű kompozíciói mellett hangsúlyt fektet a zeneszerző kiállításélményeire, a leveleiben és írásaiban előforduló képleírásokra, valamint a képzőművész kortársaihoz fűződő személyes kapcsolataira.

4F4A91C2-37DD-4CD9-AD5F-5EB274762A4A
Ha minden igaz, nemsokára létrejön a Liszt Ferenc életét és munkásságát bemutató kulturális útvonal, amelynek sarokpontjait osztrák és magyar szakértők és zenetudósok közösen dolgozzák ki. 

Az április 30-ig megtekinthető tárlat a Zeneakadémia és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. közötti hosszabb távú együttműködés első állomása, és Stróbl Alajos szobrászművész korábban magántulajdonban lévő alkotásai, herendi porcelánok, valamint a Nemzeti Múzeum jóvoltából két Liszt-relikvia is kiegészíti.